- Sie 19, 2007
- 16,197
- 1
- 0
Długo i bezskutecznie szukałam przepisu na.... inne ciasteczka z płatkami kukurydzianymi. Bettii dała mi linka do tych ciasteczek i już nie muszę szukać tych innych. Te są świetne, naprawdę. Robi się je bardzo szybko, ze składników, które prawie zawsze mamy w domu, nie trzeba wałkować ani wycinać, bo kładzie się je ba blachę łyżeczką. Są przepyszne, pachnące. Jeśli zostanie kilka do jutra, to powinny być jeszcze lepsze niż dzisiaj, bo są na sodzie - której się wcale nie wyczuwa w ciastkach. Dziękuję , Bettii i oczywiście Anta3 z wizażu
Przepis podaję dokładnie tak, jak Autorka:
Ciasteczka cynamonowe z płatkami http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=78870
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,25 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
2 szklanki płatków kukurydzianych
0,75 szklanki margaryny (rozpuszczonej)
2 jajka
1 łyżka ciemnego kakao lub czekolady w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (ja daję 2-3 )
0,5 łyżeczki soli
aromat migdałowy (nie przesadźcie )
można jeszcze dodać trochę utartej skórki pomarańczowej
1. Margarynę z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodać żółtka, kakao, aromat migdałowy.
2. Przesianą mąkę wymieszać z solą, cynamonem, sodą oczyszczoną i płatkami (kukurydziane najlepiej wcześniej pokruszyć - łatwiej wymieszać).
3. Białka ubić na sztywną pianę.
4. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
5. Na blachę posmarowaną margaryną kłaść łyżeczką porcje masy (uwaga - wyrośnie!).
6. Piec 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 190 C.
Ja dodałam jeszcze trochę mleka, bo ciasto było zupełnie suche i nie dało się połączyć w żaden sposób. Nie dało się go wymieszać inaczej , jak ręką.
Następnym razem, czyli możliwe, że jutro, dodam rodzynki albo śliwki suszone, może orzeszki.
Bardzo wam polecam te ciasteczka.

Przepis podaję dokładnie tak, jak Autorka:
Ciasteczka cynamonowe z płatkami http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=78870
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1,25 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
2 szklanki płatków kukurydzianych
0,75 szklanki margaryny (rozpuszczonej)
2 jajka
1 łyżka ciemnego kakao lub czekolady w proszku
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu (ja daję 2-3 )
0,5 łyżeczki soli
aromat migdałowy (nie przesadźcie )
można jeszcze dodać trochę utartej skórki pomarańczowej
1. Margarynę z cukrem utrzeć na puszysty krem. Dodać żółtka, kakao, aromat migdałowy.
2. Przesianą mąkę wymieszać z solą, cynamonem, sodą oczyszczoną i płatkami (kukurydziane najlepiej wcześniej pokruszyć - łatwiej wymieszać).
3. Białka ubić na sztywną pianę.
4. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać.
5. Na blachę posmarowaną margaryną kłaść łyżeczką porcje masy (uwaga - wyrośnie!).
6. Piec 12-15 min w piekarniku nagrzanym do 190 C.
Ja dodałam jeszcze trochę mleka, bo ciasto było zupełnie suche i nie dało się połączyć w żaden sposób. Nie dało się go wymieszać inaczej , jak ręką.
Następnym razem, czyli możliwe, że jutro, dodam rodzynki albo śliwki suszone, może orzeszki.

Bardzo wam polecam te ciasteczka.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: