- Wrz 17, 2008
- 1,675
- 26
- 48
Pyszne i blyskawiczne. Polecam. Przepis znalazlam tutaj Nie spotkalam ich na forum ale z moja wyszukiwarka jest cos nie teges i moze dlatego. Jezeli juz byly prosze o korekte.
Składniki:
110 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Masło utrzeć z 1/2 szklanki pudru na gładką masę, dodać jajko i zmiksować ponownie.
Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej. Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min.
W małej salaterce wymieszać pozostały puder z cynamonem. Z ciasta formować kulki, obtaczać dokładnie w cynamonowym pudrze, układać na przygotowanej blaszce i spłaszczać.
Piec około 8-10 min w 180 o.
Ja nie odczekiwalam tych 30 minut poniewaz nie mialam czasu. Rozgrzany piekarnik juz czekal. Ciastka wyszly pyszniutkie. Przechowywane w szczelnym sloiku dlugo byly boskie.

Składniki:
110 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
1 jajko
1 1/2 szklanki mąki
3/4 łyżeczki sody
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
Masło utrzeć z 1/2 szklanki pudru na gładką masę, dodać jajko i zmiksować ponownie.
Mąkę wymieszać z sodą i dodać do masy maślanej. Ciasto wyrobić szybko, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 30 min.
W małej salaterce wymieszać pozostały puder z cynamonem. Z ciasta formować kulki, obtaczać dokładnie w cynamonowym pudrze, układać na przygotowanej blaszce i spłaszczać.
Piec około 8-10 min w 180 o.
Ja nie odczekiwalam tych 30 minut poniewaz nie mialam czasu. Rozgrzany piekarnik juz czekal. Ciastka wyszly pyszniutkie. Przechowywane w szczelnym sloiku dlugo byly boskie.