Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka cytrynowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Arribeth" data-source="post: 663301" data-attributes="member: 1888"><p>Przepis oryginalny ze strony www.mojeciasto.pl</p><p></p><p>125 g miękkiego masła,</p><p>100 g cukru pudru,</p><p>1 jajko,</p><p>200 g mąki,</p><p>sok z 1/2 cytryny.</p><p></p><p>Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj jajko, mąkę i sok z cytryny, dobrze wymieszaj, zawiń w oprószoną mąką folię i wstaw na 1/2 godz. do lodówki. Rozwałkuj na grubość 1/2 cm, wykrawaj ciasteczka. Ułóż na blasze i piecz ok. 10 minut w 180stopniach C.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>dodałam do ciasta sok z całej cytryny, żeby bardziej cytrynowe było (i było) oraz więcej mąki bo ciasto nie chciało się zagnieść, było za luźne. Ciasteczka wyszły lekko twardawe, więc myślę że następnym razem wezmę tyle mąki ile jest w przepisie a ciasteczka po prostu wycisnę na blachę. Po polukrowaniu lukrem cytrynowym i odleżeniu jednego dnia były bardzo cytrynowe, orzeźwiające i co najważniejsze - zmiękły.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Arribeth, post: 663301, member: 1888"] Przepis oryginalny ze strony www.mojeciasto.pl 125 g miękkiego masła, 100 g cukru pudru, 1 jajko, 200 g mąki, sok z 1/2 cytryny. Masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj jajko, mąkę i sok z cytryny, dobrze wymieszaj, zawiń w oprószoną mąką folię i wstaw na 1/2 godz. do lodówki. Rozwałkuj na grubość 1/2 cm, wykrawaj ciasteczka. Ułóż na blasze i piecz ok. 10 minut w 180stopniach C. Moje uwagi: dodałam do ciasta sok z całej cytryny, żeby bardziej cytrynowe było (i było) oraz więcej mąki bo ciasto nie chciało się zagnieść, było za luźne. Ciasteczka wyszły lekko twardawe, więc myślę że następnym razem wezmę tyle mąki ile jest w przepisie a ciasteczka po prostu wycisnę na blachę. Po polukrowaniu lukrem cytrynowym i odleżeniu jednego dnia były bardzo cytrynowe, orzeźwiające i co najważniejsze - zmiękły. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka cytrynowe
Top
Bottom