Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka cytrynowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Linn" data-source="post: 8729" data-attributes="member: 52"><p><strong>Ciasteczka cytrynowe</strong></p><p>800 g maki</p><p>250 g masla</p><p>250 g cukru</p><p>4 jajka</p><p>2 torebki wanilliny w proszku / wanilii w innej formie /</p><p>2 torebki proszku do pieczenia / ilosc odpowiednia na 800 g maki /</p><p>400 g cukru pudru</p><p>sok i starta skorka z 2 cytryn z upraw biologicznych</p><p>posypki roznego typu / niekoniecznie /</p><p>- make przesiac razem z proszkiem do pieczenia</p><p>- dodac cukier, miekkie maslo / w kawaleczkach / i wanilline</p><p>- zagniesc szybciutko ciasto i zawinac w folie przezroczysta</p><p>- wlozyc do lodowki na 30 minut</p><p>- dzielac ciasto na czesci / reszte trzymac w lodowce / rozwalkowac je na grubosc pol cm </p><p>- wycinac ciasteczka dowolnego ksztaltu</p><p>- blache wylozyc papierem do pieczenia i ukladac na niej ciasteczka / zostawic miedzy nimi troche miejsca, gdyz w pieczeniu beda leciutko rosly /</p><p>- piec w temperaturze 180° przez 10 minut / kontrolowac temperature, aby brzegi ciasteczek nie byly zbyt zarumienione / </p><p>- cukier puder wymieszac z sokiem z cytryny i starta skorka</p><p>- otrzymany lukier nakladac na wystudzone ciasteczka przy pomocy lyzeczki do kawy</p><p>- przed zastygnieciem lukru mozna posypac kolorowymi posypkami do ciast / wg uznania / </p><p>- po calkowitym wyschnieciu lukru przelozyc ciasteczka do hermetycznego metalowego pudlka / szklanego sloja itp. /</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Linn, post: 8729, member: 52"] [B]Ciasteczka cytrynowe[/B] 800 g maki 250 g masla 250 g cukru 4 jajka 2 torebki wanilliny w proszku / wanilii w innej formie / 2 torebki proszku do pieczenia / ilosc odpowiednia na 800 g maki / 400 g cukru pudru sok i starta skorka z 2 cytryn z upraw biologicznych posypki roznego typu / niekoniecznie / - make przesiac razem z proszkiem do pieczenia - dodac cukier, miekkie maslo / w kawaleczkach / i wanilline - zagniesc szybciutko ciasto i zawinac w folie przezroczysta - wlozyc do lodowki na 30 minut - dzielac ciasto na czesci / reszte trzymac w lodowce / rozwalkowac je na grubosc pol cm - wycinac ciasteczka dowolnego ksztaltu - blache wylozyc papierem do pieczenia i ukladac na niej ciasteczka / zostawic miedzy nimi troche miejsca, gdyz w pieczeniu beda leciutko rosly / - piec w temperaturze 180° przez 10 minut / kontrolowac temperature, aby brzegi ciasteczek nie byly zbyt zarumienione / - cukier puder wymieszac z sokiem z cytryny i starta skorka - otrzymany lukier nakladac na wystudzone ciasteczka przy pomocy lyzeczki do kawy - przed zastygnieciem lukru mozna posypac kolorowymi posypkami do ciast / wg uznania / - po calkowitym wyschnieciu lukru przelozyc ciasteczka do hermetycznego metalowego pudlka / szklanego sloja itp. / [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka cytrynowe
Top
Bottom