Sjokolade snitter ( Ciasteczka czekoladowe )
Porcja na ok. 75 sztuk
Składniki:
200g masła lub margaryny
2,5 dl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki kakao
3,5 dl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
1 jajko
cukier kryształkowy
Zmiksuj margarynę/ masło, cukier i cukier waniliowy na białą masę. Wsyp kakao i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj ciasto. Zapakuj ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 min. Zroluj ciasto na jednakowj długości kiełbasy ( długości blachy). Połóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Spłaszcz kiełbasy nożem do smarowania. Posmaruj je rostzrepanym jajkiem i posyp cukrem kryształkowym.
Pieczenie: Piecz ciasteczka na środku piekarnika w temp. 175 stopni, ok.15 minut. Po upieczeniu poprzekrajaj je na ukos w małe ciasteczka ( w czasie gdy są jeszcze ciepłe ). Można ostudzić ciastka na kratce. Smacznego i powodzenia!
Porcja na ok. 75 sztuk
Składniki:
200g masła lub margaryny
2,5 dl cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki kakao
3,5 dl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na wierzch:
1 jajko
cukier kryształkowy
Zmiksuj margarynę/ masło, cukier i cukier waniliowy na białą masę. Wsyp kakao i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszaj ciasto. Zapakuj ciasto w folię i wstaw do lodówki na 30 min. Zroluj ciasto na jednakowj długości kiełbasy ( długości blachy). Połóż je na blasze przykrytej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem. Spłaszcz kiełbasy nożem do smarowania. Posmaruj je rostzrepanym jajkiem i posyp cukrem kryształkowym.
Pieczenie: Piecz ciasteczka na środku piekarnika w temp. 175 stopni, ok.15 minut. Po upieczeniu poprzekrajaj je na ukos w małe ciasteczka ( w czasie gdy są jeszcze ciepłe ). Można ostudzić ciastka na kratce. Smacznego i powodzenia!
