Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka czekoladowe z biała czekoladą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="marghe" data-source="post: 52480" data-attributes="member: 160"><p>wg NAtalia.brzeska</p><p></p><p>1,5 szkl mąki </p><p>2/3 szkl kakao (ja używam Wedel) </p><p>1 łyżeczka proszku do piecz </p><p>kostka masła </p><p>1 szkl i trochę cukru (można zrobić pół na pół biały i brązowy cukier, ale to </p><p>podwyższa koszt, a w smaku różnicy nie ma) </p><p>1 łyżka ekstraktu waniliowego </p><p>2 duże jajka </p><p>2 szklanki pokrojonej w kawałeczki czekolady (mniej więcej 0,7cm x 0,7 cm </p><p>To będą 2 tabliczki czekolady. Czasami nie żałuję sobie i kroję 3 tabliczki! </p><p>Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (tyle wystarczy, więcej nie trzeba) </p><p></p><p>Ubijami masło z cukrem, dodajemy jajka, ekstrakt, proszek do pieczenia, ciągle </p><p>ubijamy. Powoli dodajemy mąkę i kakao. w tym momencie powinno nam być ciężko to </p><p>wszystko ubijać. Wsypujemy kawałki czekolady, dobrze mieszamy łyżką (jest za </p><p>gęste by robić to robotem). Malutkie "kupki" (wielkości jednej łyżeczki od </p><p>herbaty) nakładamy na blaszkę (ja ją wykładam folią aluminiową, można </p><p>oczywiście papierem do pieczenia). Pieczemy dosłownie 11 minut! </p><p>Ciastka będą wyglądały na mokre i surowe, ale takie mają być. Zostawiamy je na </p><p>blaszce do wystygnięcia. Nie ściągamy bo się połamią. Jak wystygną zrobią się </p><p>trochę twardsze, wtedy ściągamy z blaszki.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="marghe, post: 52480, member: 160"] wg NAtalia.brzeska 1,5 szkl mąki 2/3 szkl kakao (ja używam Wedel) 1 łyżeczka proszku do piecz kostka masła 1 szkl i trochę cukru (można zrobić pół na pół biały i brązowy cukier, ale to podwyższa koszt, a w smaku różnicy nie ma) 1 łyżka ekstraktu waniliowego 2 duże jajka 2 szklanki pokrojonej w kawałeczki czekolady (mniej więcej 0,7cm x 0,7 cm To będą 2 tabliczki czekolady. Czasami nie żałuję sobie i kroję 3 tabliczki! Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni (tyle wystarczy, więcej nie trzeba) Ubijami masło z cukrem, dodajemy jajka, ekstrakt, proszek do pieczenia, ciągle ubijamy. Powoli dodajemy mąkę i kakao. w tym momencie powinno nam być ciężko to wszystko ubijać. Wsypujemy kawałki czekolady, dobrze mieszamy łyżką (jest za gęste by robić to robotem). Malutkie "kupki" (wielkości jednej łyżeczki od herbaty) nakładamy na blaszkę (ja ją wykładam folią aluminiową, można oczywiście papierem do pieczenia). Pieczemy dosłownie 11 minut! Ciastka będą wyglądały na mokre i surowe, ale takie mają być. Zostawiamy je na blaszce do wystygnięcia. Nie ściągamy bo się połamią. Jak wystygną zrobią się trochę twardsze, wtedy ściągamy z blaszki. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka czekoladowe z biała czekoladą
Top
Bottom