Przepis powstał w mojej głowie jako kombinacja kilku innych znanych mi przepisów
Podstawą jest przepis na herbatniki angielskie Nutinki, pomysł dodania płatków zaczerpnęłam z innego przepisu na Digestive a proporcje mąki pełnoziarnistej i soli dopracowałam sama.
Upiekłam dziś na śniadanie, przygotowanie ciasta zajęło mi jakieś 10 min, pieczenie z 15. Mniam!
składniki:
1 szkl mąki pszennej razowej albo graham
1/2 szkl mąki pszennej zwykłej
1/2 szkl płatków owsianych
1/4 szkl cukru
3 szczypty soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki masła (60-70 g)
3-4 łyżki mleka
Suche składniki wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć, wlać mleko i zagnieść na gładkie, zwarte ciasto. Cienko rozwałkować, wyciąć szklanką spore kółka, ułożyć na blaszce, nakłuć widelcem. Posmarować mlekiem i upiec na złoto. Po ostygnięciu można posmarować rozpuszczoną mleczną czekoladą.

Podstawą jest przepis na herbatniki angielskie Nutinki, pomysł dodania płatków zaczerpnęłam z innego przepisu na Digestive a proporcje mąki pełnoziarnistej i soli dopracowałam sama.
Upiekłam dziś na śniadanie, przygotowanie ciasta zajęło mi jakieś 10 min, pieczenie z 15. Mniam!
składniki:
1 szkl mąki pszennej razowej albo graham
1/2 szkl mąki pszennej zwykłej
1/2 szkl płatków owsianych
1/4 szkl cukru
3 szczypty soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 kostki masła (60-70 g)
3-4 łyżki mleka
Suche składniki wymieszać. Dodać masło, rozetrzeć, wlać mleko i zagnieść na gładkie, zwarte ciasto. Cienko rozwałkować, wyciąć szklanką spore kółka, ułożyć na blaszce, nakłuć widelcem. Posmarować mlekiem i upiec na złoto. Po ostygnięciu można posmarować rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Ostatnią edycję dokonał moderator: