- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Ciasteczka jablkowo-jogurtowe
100g maki pszennej razowej zwyklej
75g maki pszennej zwyklej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka przyprawy do piernika
75g platkow owsianych
75g jasnego muscovado
115g posiekanych karmelizowanych jablek
1 lyzka posiekanych orzechow
150g zwyklego jogurtu
1 lyzeczka naturalnego ektraktu pomaranczowego
3 lyzki oleju slonecznikowego
Piec rozgrzewam do 190C. Blache wykladam papierem do pieczenia. Do miski przesiewam maki z proszkiem i cynamonem. Dodaje cukier, platki, jablka i orzechy. W miseczce ubijam jogurt z olejem i ekstraktem pomaranczowym, po czym wlewam go do macznej mikstury. Mieszam dokladnie, az powstanie dosc zwarta masa. Mokrymi dloniami formuje male kulki, ktore rozplaszczam na placuszki. Ukladam je na blasze i wsuwam do pieca. Pieke ok 20 minut, az delikatnie sie zezloca na brzegach. Studze na kratce.
Mozna je przechowywac w szczelnym sloju do 2 dni lub zamrozic.
100g maki pszennej razowej zwyklej
75g maki pszennej zwyklej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka przyprawy do piernika
75g platkow owsianych
75g jasnego muscovado
115g posiekanych karmelizowanych jablek
1 lyzka posiekanych orzechow
150g zwyklego jogurtu
1 lyzeczka naturalnego ektraktu pomaranczowego
3 lyzki oleju slonecznikowego
Piec rozgrzewam do 190C. Blache wykladam papierem do pieczenia. Do miski przesiewam maki z proszkiem i cynamonem. Dodaje cukier, platki, jablka i orzechy. W miseczce ubijam jogurt z olejem i ekstraktem pomaranczowym, po czym wlewam go do macznej mikstury. Mieszam dokladnie, az powstanie dosc zwarta masa. Mokrymi dloniami formuje male kulki, ktore rozplaszczam na placuszki. Ukladam je na blasze i wsuwam do pieca. Pieke ok 20 minut, az delikatnie sie zezloca na brzegach. Studze na kratce.
Mozna je przechowywac w szczelnym sloju do 2 dni lub zamrozic.