- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0
Prosty i szybki przepis z nieco swiateczna nutka
Zanalazlam w ksiazeczce "Spice it" wydawnictwa Murdoch books
200g masla
150g cukru
3 lyzki miodu
250g maki
80g zmielonych na proszek migdalow
2,5 lyzeczki kardamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1. Maslo roztopic na malym ogniu, dodac cukier i miod, podgrzewac do ich rozpuszczenia
2. W misce dobrze wymieszac make z proszkiem do pieczenia. Nastepnie dodac migdaly i kardamon, wymieszac.
3. Ostudzone maslo wlac do miski z maka, mieszac do polaczenia skladnikow.
4. w dloniach formowac niezbyt duze kulki, ulozyc je na blaszce do pieczenia a nastepnie przygniesc szklanka
5. Piec okolo 10 min w 180C na zloto. Wyjac blaszke i odczekac okolo 5 min przed przeniesieniem na stojak (musza stwardniec)
UWAGA - bardzo szybko sie przypalaja
Mozna posypac cukrem pudrem, dla mnie najlepsze bez bo sa juz wystarczajaco slodkie.
SMACZNEGO - najlepsze sa na nastepny dzien


Zanalazlam w ksiazeczce "Spice it" wydawnictwa Murdoch books
200g masla
150g cukru
3 lyzki miodu
250g maki
80g zmielonych na proszek migdalow
2,5 lyzeczki kardamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1. Maslo roztopic na malym ogniu, dodac cukier i miod, podgrzewac do ich rozpuszczenia
2. W misce dobrze wymieszac make z proszkiem do pieczenia. Nastepnie dodac migdaly i kardamon, wymieszac.
3. Ostudzone maslo wlac do miski z maka, mieszac do polaczenia skladnikow.
4. w dloniach formowac niezbyt duze kulki, ulozyc je na blaszce do pieczenia a nastepnie przygniesc szklanka
5. Piec okolo 10 min w 180C na zloto. Wyjac blaszke i odczekac okolo 5 min przed przeniesieniem na stojak (musza stwardniec)
UWAGA - bardzo szybko sie przypalaja

Mozna posypac cukrem pudrem, dla mnie najlepsze bez bo sa juz wystarczajaco slodkie.
SMACZNEGO - najlepsze sa na nastepny dzien

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: