Ciasteczka kardamonowo-miodowe

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Prosty i szybki przepis z nieco swiateczna nutka
icon_mrgreen.gif

Zanalazlam w ksiazeczce "Spice it" wydawnictwa Murdoch books

200g masla
150g cukru
3 lyzki miodu

250g maki
80g zmielonych na proszek migdalow
2,5 lyzeczki kardamonu
1 lyzeczka proszku do pieczenia


1. Maslo roztopic na malym ogniu, dodac cukier i miod, podgrzewac do ich rozpuszczenia
2. W misce dobrze wymieszac make z proszkiem do pieczenia. Nastepnie dodac migdaly i kardamon, wymieszac.
3. Ostudzone maslo wlac do miski z maka, mieszac do polaczenia skladnikow.
4. w dloniach formowac niezbyt duze kulki, ulozyc je na blaszce do pieczenia a nastepnie przygniesc szklanka
5. Piec okolo 10 min w 180C na zloto. Wyjac blaszke i odczekac okolo 5 min przed przeniesieniem na stojak (musza stwardniec)

UWAGA - bardzo szybko sie przypalaja
icon_mrgreen.gif


Mozna posypac cukrem pudrem, dla mnie najlepsze bez bo sa juz wystarczajaco slodkie.

SMACZNEGO - najlepsze sa na nastepny dzien

cookie1.jpg
 

Załączniki

  • cookie1.jpg
    cookie1.jpg
    743.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

iwki

Member
Cze 3, 2008
365
0
0
przepis wyglada smakowicie
icon_wink.gif
i z gatunku , ktory lubie , wciagam na liste do realizacji.
P.S.
sliczna fotka i kto powie,ze jesien jest brzadka ?
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Hmm, nie probowalam tego ciasta walkowac, tylko wybieralam po prostu kawalki z miski. Mozesz sprobowac ale ciasto jest troche lepkie i moze nie wyjsc. Prawdopodobnie musialabys walkowac i wycinac bezposrednio na blaszce. Z drugiej strony splaszczalam te kulki szklanka i z tego co pamietam ciasto sie do niej nie przyklejalo wiec jakas nadzieja jest. Problemem tez moze byc przeniesienie na stojak -po upieczeniu ciastka musza odstac z 10 min zeby stwardnialy.

Jezeli sie zdecydujesz, daj znac jak wyszly bo takie kardamonowe liscie musza byc super
icon_smile.gif
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Margot może ciasto straciło na lepkości i dało się wałkować, gdyby je schłodzić
gruebel_2.gif
(może się zachowa jak ciasto na Zwetschgenkuchen?)
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,737
623
113
Sini ,tak zrobię
bussi.gif
zapomniałam ,ze można schłodzić i może będę wałkować między folią spożywczą ,tak robiłam z ciasteczkami z zielona herbatą .
Ines ,dokładnie i jeszcze miód i te zdjęcie Kiiri z liśćmi ..
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
PYSZNE!!! Po raz pierwszy użyłam kardamonu - rozkosz dla podniebienia...

P1150366maly2.jpg

P1150372maly1.jpg

POLECAM!
 

Załączniki

  • P1150372maly1.jpg
    P1150372maly1.jpg
    113.1 KB · Wyświetleń: 0
  • P1150366maly2.jpg
    P1150366maly2.jpg
    111.2 KB · Wyświetleń: 0

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
Jaka, Ty mnie nie katuj tym zbliżeniem ;). A chrupiące są...?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Ciesze sie bardzo Jaka ze Ci smakowaly
icon_smile.gif


Ines - moje byly bardzo kruche i chrupiace ale byly tez ciensze niz u Jaki
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Jaka jezeli Ci tak posmakowal kardamon to polecam jego dodatek do wszelkich ciast drozdzowych - tak to sie robi np w Finlandii gdzie takie ciasto bez kardamonu to nie ciasto
icon_razz.gif
 

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
U mnie w domu teraz nastaje okres piernikowy, ale gdy zakończymy go z pewnością spróbuję drożdżówki z kardamonem
icon_smile.gif


Co do kruchości ciastek - te, które ciut za długo posiedziały w piecu były chrupiące, a te, które dopilnowałam były... jakby to ująć... nie za kruche nie za miękkie...
icon_smile.gif
 

Kiiri

Moderator
Wrz 30, 2007
3,567
0
0
Dzis robilam kolejny raz i moge powiedziec ze tego ciasta nie da sie wykrawac foremkami - jest zbyt tluste, az "mokre" od masla. Ciasteczka tez nalezy formowac dosc szybko, bo gdy maslo zacznie stygnac, ciasto zaczyna sie kruszyc.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy