Ciasteczka kokosowe, kokosanki

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Długo szukałam przepisu na ciasteczka, które po upieczeniu będą miały kształt kulki, a do tego będą miały biały kolor, no prawie biały.
icon_wink.gif
Pomyślałam już, że pewnie takich nie ma... i całkiem przypadkowo trafiłam na te pyszne kokosanki. Upiekłam je jeszcze tego samego dnia i okazało się, że są idealne, mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Cały przepis to tylko dwa składniki, a ja nareszcie mam swoje słodkie śniegowe kuleczki na Boże Narodzenie!

DSC_1356.JPG

Ciasteczka kokosowe

400g słodzonego mleka skondensowanego,
250g wiórków kokosowych

Mleko i wiórki wymieszać w misce. Przygotować miseczkę z zimną wodą, moczyć w niej ręce i robić małe kuleczki z przygotowanej wcześniej masy. Mnie wychodzi ok. 60 sztuk. Układać na formę wyłożoną papierem. Piec w nagrzanym piekarniku do 140st. C przez 15-20 min.


DSC_1359.JPG
 

Załączniki

  • DSC_1356.JPG
    DSC_1356.JPG
    150.3 KB · Wyświetleń: 65
  • DSC_1359.JPG
    DSC_1359.JPG
    151.3 KB · Wyświetleń: 58
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Monsai

Member
Lut 1, 2008
4,932
0
0
uwielbiam je
icon_smile.gif
chociaż kiedyś tak maniakalnie często je z koleżanka robiłysmy (na smutki ;) ), że na dwa lata potem miałam dośc, ale wróciły
icon_mrgreen.gif
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Owieczko, bardzo się cieszę, że Ci smakują i zgadzam się z Tobą, że ich wielką zaletą jest prostota wykonania.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Rzeczywiście bardzo dobre. Musze tylko nastepnym razem pamętać, żeby przy formowaniu kulek troszkę odciskać mleko bo mi w trakcie pieczenia trochę wyciekał spod kokosanek. Ale na pewno do powtórki!
kokosanki.jpg
 

Załączniki

  • kokosanki.jpg
    kokosanki.jpg
    37 KB · Wyświetleń: 48

madziawoj

Member
Lut 27, 2008
245
0
16
Ja robiłam dokładnie wg proporcji podanych w przepisie i ta masa nie była jakś mocno gęsta. Zwłasza pod koniec , kiedy na dnie naczynia gromadzi się wiecej płynu niż wiórek. Kilka ostatnich odcisnęłam i wyszły fajniejsze.
 

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
dzieki dziunia, w zyciu bym na to nie wpadla, hehehe

W takim razie jeszcze jedno pytanie-jak je przechowywac? Puszka? Chce je upiec dzisiaj na poniedzialek, co najwyzej jutro
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,358
3,622
113
Siedzą w piecu. :mniam:
EDIT:
IMG_20230117_120222.jpg
Idealnie dobrane proporcje, składniki się dobrze połączyły, a ponieważ formowałam łyżką, poszło błyskiem. Piekłam 18 minut.
 
  • Love
Reakcje: Gucio i yrsa