- Lis 28, 2005
- 33,924
- 6,343
- 113
Ciasteczka korzenne ( do wyciskacza)
Składniki:
125 g masła
125 g przesianego cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
1 jajko
250 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kilka blach wysmarować masłem.
Masło, cukier i skórkę utrzeć w misce na puszystą masę.
Dodać jajko, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, sól i imbir.
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką na twarde ciasto.
Przełożyć je do wyciskacza. Wyciskać na blachę ciasteczka różnych kształtów.
Piec 12 -15 minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć na ażurową podstawkę, by wystygły.
Otrzymuje się około 60 ciasteczek.
Inny wariant:
Do mąki dodać 2 łyżeczki przyprawy do pierników.
Do masła można też dodać otartą skórkę z jednej pomarańczy, albo do ubitego jajka dodać 60 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady.
Ciasteczka mogą być też dwukolorowe - do wyciskacza trzeba wtedy włożyć 2 wałki ciasta, czekoladowego i zwykłego.
Źródło przepisu - Pat Alburey "Ciasteczka"
Składniki:
125 g masła
125 g przesianego cukru pudru
skórka otarta z jednej cytryny
1 jajko
250 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki mielonego imbiru
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kilka blach wysmarować masłem.
Masło, cukier i skórkę utrzeć w misce na puszystą masę.
Dodać jajko, wymieszać.
Dodać przesianą mąkę, sól i imbir.
Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką na twarde ciasto.
Przełożyć je do wyciskacza. Wyciskać na blachę ciasteczka różnych kształtów.
Piec 12 -15 minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć na ażurową podstawkę, by wystygły.
Otrzymuje się około 60 ciasteczek.
Inny wariant:
Do mąki dodać 2 łyżeczki przyprawy do pierników.
Do masła można też dodać otartą skórkę z jednej pomarańczy, albo do ubitego jajka dodać 60 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady.
Ciasteczka mogą być też dwukolorowe - do wyciskacza trzeba wtedy włożyć 2 wałki ciasta, czekoladowego i zwykłego.
Źródło przepisu - Pat Alburey "Ciasteczka"
Ostatnią edycję dokonał moderator: