Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka korzenne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 411811" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasteczka korzenne (</strong> do wyciskacza)</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>125 g masła</p><p>125 g przesianego cukru pudru</p><p>skórka otarta z jednej cytryny</p><p>1 jajko</p><p>250 g mąki</p><p>szczypta soli</p><p>2 łyżeczki mielonego imbiru</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kilka blach wysmarować masłem.</p><p>Masło, cukier i skórkę utrzeć w misce na puszystą masę.</p><p>Dodać jajko, wymieszać.</p><p>Dodać przesianą mąkę, sól i imbir. </p><p>Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką na twarde ciasto. </p><p>Przełożyć je do wyciskacza. Wyciskać na blachę ciasteczka różnych kształtów.</p><p> Piec 12 -15 minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć na ażurową podstawkę, by wystygły.</p><p>Otrzymuje się około 60 ciasteczek.</p><p></p><p><strong>Inny wariant:</strong></p><p>Do mąki dodać 2 łyżeczki przyprawy do pierników.</p><p>Do masła można też dodać otartą skórkę z jednej pomarańczy, albo do ubitego jajka dodać 60 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady.</p><p>Ciasteczka mogą być też dwukolorowe - do wyciskacza trzeba wtedy włożyć 2 wałki ciasta, czekoladowego i zwykłego. </p><p></p><p>Źródło przepisu - <strong>Pat Alburey &quot;Ciasteczka&quot;</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 411811, member: 1024"] [B]Ciasteczka korzenne ([/B] do wyciskacza) [B]Składniki:[/B] 125 g masła 125 g przesianego cukru pudru skórka otarta z jednej cytryny 1 jajko 250 g mąki szczypta soli 2 łyżeczki mielonego imbiru [B] Wykonanie:[/B] Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Kilka blach wysmarować masłem. Masło, cukier i skórkę utrzeć w misce na puszystą masę. Dodać jajko, wymieszać. Dodać przesianą mąkę, sól i imbir. Wszystkie składniki wymieszać drewnianą łyżką na twarde ciasto. Przełożyć je do wyciskacza. Wyciskać na blachę ciasteczka różnych kształtów. Piec 12 -15 minut, aż się lekko zrumienią. Przełożyć na ażurową podstawkę, by wystygły. Otrzymuje się około 60 ciasteczek. [B]Inny wariant:[/B] Do mąki dodać 2 łyżeczki przyprawy do pierników. Do masła można też dodać otartą skórkę z jednej pomarańczy, albo do ubitego jajka dodać 60 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady. Ciasteczka mogą być też dwukolorowe - do wyciskacza trzeba wtedy włożyć 2 wałki ciasta, czekoladowego i zwykłego. Źródło przepisu - [B]Pat Alburey "Ciasteczka"[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka korzenne
Top
Bottom