Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka krucho-drożdżowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 870584" data-attributes="member: 5092"><p><strong>Ciasto krucho - drożdżowe podstawowe na słodko i na słono</strong></p><p>Przepis z książki Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej &quot;Wypieki domowe&quot;</p><p>4 szkl mąki</p><p>1 szkl śmietany</p><p>2 dkg drożdży</p><p>25 dkg tłuszczu(masło lub margaryna)</p><p>1 płaska łyżeczka soli</p><p>pół startej gałki muszkatołowej lub zamiennie zamiast soli i gałki dac 1 łyżeczkę cukru pudru</p><p>cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny</p><p>Mąkę przesiać z tłuszczem, dodać śmietanę, rozkruszone drożdże, sól i gałkę muszkatołową, szybko wyrobić ciasto. Ma byc gładkie dość miękkie i elastyczne. Pozostawic je na 10 minut przykryte miską. Z ciasta można sporządzac różne ciasteczka.</p><p></p><p>Tyle przepis. Moje zmiany:</p><p>Drożdże rozpuszczam w tej smietanie co ją dodaję do ciasta. </p><p>Sól, bardzo małą ilość sypię na brzegi mąki posiekanej z tłuszczem a śmietanę z drożdżami leję na górę.</p><p> Cukru daję więcej, tak ze 3 łyżki i niekoniecznie puder. Ale ja lubię mało słodkie ciastka, kto lubi bardziej słodkie , powinien dać więcej cukru niż ja.</p><p> Do tej ilości dodaję też 2 jajka i 2 cukry waniliowe.</p><p></p><p>Ciasto trzeba rozwałkować niezyt cienko, tak ok 0,5 cm. Wycinać foremką lub radełkiem. Teraz część ciasteczek smaruję białkiem i zanurzam w cukrze, część kładę do upieczenia takie gołe, bez niczego. Piekę w temp. ok 200 stopni aż będą rumiane. Teraz te z białkiem i cukrem są gotowe do zjedzenia , a te bez niczego zanurzam w cukrze pudrze w którym trzymam przepołowioną wanilię. A tak to wygląda, tym razem bez jajek bo gdzieś wyszły:</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]43234[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 870584, member: 5092"] [B]Ciasto krucho - drożdżowe podstawowe na słodko i na słono[/B] Przepis z książki Ilony Dąbrowy i Kingi Osmyckiej "Wypieki domowe" 4 szkl mąki 1 szkl śmietany 2 dkg drożdży 25 dkg tłuszczu(masło lub margaryna) 1 płaska łyżeczka soli pół startej gałki muszkatołowej lub zamiennie zamiast soli i gałki dac 1 łyżeczkę cukru pudru cukier waniliowy, startą skórkę z cytryny Mąkę przesiać z tłuszczem, dodać śmietanę, rozkruszone drożdże, sól i gałkę muszkatołową, szybko wyrobić ciasto. Ma byc gładkie dość miękkie i elastyczne. Pozostawic je na 10 minut przykryte miską. Z ciasta można sporządzac różne ciasteczka. Tyle przepis. Moje zmiany: Drożdże rozpuszczam w tej smietanie co ją dodaję do ciasta. Sól, bardzo małą ilość sypię na brzegi mąki posiekanej z tłuszczem a śmietanę z drożdżami leję na górę. Cukru daję więcej, tak ze 3 łyżki i niekoniecznie puder. Ale ja lubię mało słodkie ciastka, kto lubi bardziej słodkie , powinien dać więcej cukru niż ja. Do tej ilości dodaję też 2 jajka i 2 cukry waniliowe. Ciasto trzeba rozwałkować niezyt cienko, tak ok 0,5 cm. Wycinać foremką lub radełkiem. Teraz część ciasteczek smaruję białkiem i zanurzam w cukrze, część kładę do upieczenia takie gołe, bez niczego. Piekę w temp. ok 200 stopni aż będą rumiane. Teraz te z białkiem i cukrem są gotowe do zjedzenia , a te bez niczego zanurzam w cukrze pudrze w którym trzymam przepołowioną wanilię. A tak to wygląda, tym razem bez jajek bo gdzieś wyszły: [ATTACH=full]43234[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka krucho-drożdżowe
Bottom