modyfikacja ciasteczkowa ciasta maślankowego
Ilość mąki zwiększyłam do 3 szkl., dodatkowo dodałam 5 łyżek wiórków kokosowych, zamiast 3 jajek dałam 2.
Czyli przepis wyglada teraz tak:
3 szkl. mąki
1 szkl. maślanki
1/2 szkl. oliwy/oleju
1 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
kruszonka
wszystko razem wymieszać. Masa jest gęsta, zwarta, wręcz odkleje się od miski. Nakładać łyżką ciastka na dobrze nasmarowaną blachę lub pergamin. Zrobić łyżką niewielkie dołki i wkładać dowolny owoc (robiłam jagodowe i czereśniowe jak dotąd). Ciastka posypać kruszonką, wstawić do piekarnika 170 st i na ok. 15-20 min. (lepiej zaglądać, jeszcze mam nieopanowany czas pieczenia).
Z ekonomiczno-smakowego punktu widzenia nie warto się bawić w pomniejszoną porcję
Tempo znikania ciasteczek jest podobne do tempa znikania ciasta
Z porcji wychodzi 40 ciasteczek.
Ciasteczka się rozlewają, lepiej więc ułożyć je w miarę blisko siebie, wtedy idą do góry zamiast się rozlać
tak wyglądają
a tak smakują

Ilość mąki zwiększyłam do 3 szkl., dodatkowo dodałam 5 łyżek wiórków kokosowych, zamiast 3 jajek dałam 2.
Czyli przepis wyglada teraz tak:
3 szkl. mąki
1 szkl. maślanki
1/2 szkl. oliwy/oleju
1 szkl. cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek wiórków kokosowych
2 jajka
kruszonka
wszystko razem wymieszać. Masa jest gęsta, zwarta, wręcz odkleje się od miski. Nakładać łyżką ciastka na dobrze nasmarowaną blachę lub pergamin. Zrobić łyżką niewielkie dołki i wkładać dowolny owoc (robiłam jagodowe i czereśniowe jak dotąd). Ciastka posypać kruszonką, wstawić do piekarnika 170 st i na ok. 15-20 min. (lepiej zaglądać, jeszcze mam nieopanowany czas pieczenia).
Z ekonomiczno-smakowego punktu widzenia nie warto się bawić w pomniejszoną porcję


Z porcji wychodzi 40 ciasteczek.
Ciasteczka się rozlewają, lepiej więc ułożyć je w miarę blisko siebie, wtedy idą do góry zamiast się rozlać

tak wyglądają
a tak smakują

Ostatnią edycję dokonał moderator: