Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka mediolańskie (Milanais)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1652990" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasteczka mediolańskie (Milanais)</strong></p><p></p><p></p><p>Źródło - <a href="http://www.beawkuchni.com/2009/12/zimtsterne-brunsli-milanais-chrabeli.html" target="_blank">http://www.beawkuchni.com/2009/12/zimtster...s-chrabeli.html</a></p><p></p><p></p><p>250 g miękkiego masła</p><p>225 g cukru</p><p>szczypta soli</p><p>3 jajka</p><p>otarta skórka z 1 pomarańczy</p><p>otarta skórka z 1 cytryny</p><p>500 g mąki</p><p></p><p>lukier</p><p>150 g cukru pudru</p><p>2 łyżki soku z cytryny</p><p></p><p>Masło utrzeć, dodać cukier, sól i dalej ucierać (do białości) dodając po jednym jajku; następnie dodać otarte skórki z cytryny i pomarańczy, mąkę i wszystko dobrze wyrobić. Zawinąć ciasto w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godz. Wyciągnąć je z lodówki mniej więcej 10 minut przed przygotowaniem ciasteczek. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (partiami) na grubość ok. 7 mm. Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem, po czym ponownie odstawić je w chłodne miejsce na ok. 15 min. (dzięki temu ciasteczka nie odkształcają się podczas pieczenia).</p><p></p><p>Piec ok. 10 min w 200°. Studzić na kratce.</p><p></p><p>Cukier puder dokładnie rozrobić z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem posmarować wystudzone ciasteczka.</p><p></p><p>Moje uwagi:</p><p>Zagniotłam ciasto jak tradycyjne kruche, siekając na stolnicy. Nie dawałam skórki z pomarańczy. Robiłam z połowy porcji. Nie lukrowałam, wałkowałam cieniej, wyciskałam stemplem. Pyszne.</p><p></p><p>[ATTACH=full]98348[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1652990, member: 1024"] [B]Ciasteczka mediolańskie (Milanais)[/B] Źródło - [URL="http://www.beawkuchni.com/2009/12/zimtsterne-brunsli-milanais-chrabeli.html"]http://www.beawkuchni.com/2009/12/zimtster...s-chrabeli.html[/URL] 250 g miękkiego masła 225 g cukru szczypta soli 3 jajka otarta skórka z 1 pomarańczy otarta skórka z 1 cytryny 500 g mąki lukier 150 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Masło utrzeć, dodać cukier, sól i dalej ucierać (do białości) dodając po jednym jajku; następnie dodać otarte skórki z cytryny i pomarańczy, mąkę i wszystko dobrze wyrobić. Zawinąć ciasto w folię i odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godz. Wyciągnąć je z lodówki mniej więcej 10 minut przed przygotowaniem ciasteczek. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (partiami) na grubość ok. 7 mm. Wykrawać ciasteczka i układać je na blasze wyłożonej papierem, po czym ponownie odstawić je w chłodne miejsce na ok. 15 min. (dzięki temu ciasteczka nie odkształcają się podczas pieczenia). Piec ok. 10 min w 200°. Studzić na kratce. Cukier puder dokładnie rozrobić z sokiem z cytryny i tak przygotowanym lukrem posmarować wystudzone ciasteczka. Moje uwagi: Zagniotłam ciasto jak tradycyjne kruche, siekając na stolnicy. Nie dawałam skórki z pomarańczy. Robiłam z połowy porcji. Nie lukrowałam, wałkowałam cieniej, wyciskałam stemplem. Pyszne. [ATTACH=full]98348[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka mediolańskie (Milanais)
Top
Bottom