Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka migdałowe z dżemem - thumbprints bajaderki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1488966" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasteczka z dżemem - thumbprints </strong></p><p></p><p>Źródło: <a href="http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_z_dzemem___thumbprints-7741p.html" target="_blank">http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_z_dze...ints-7741p.html</a></p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>1 3/4 szklanki drobniutko posiekanych migdałów (dałam mielone)</p><p>1 3/4 szklanki mąki</p><p>225 g masła o temperaturze pokojowej</p><p>1/2 szklanki cukru</p><p>1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam miąższ z pół laski wanilii)</p><p>1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (dałam amaretto i dwie krople esencji migdałowej)</p><p></p><p>około 1 szklanki dżemu morelowego lub innego ( u mnie domowy dżem z czereśni i truskawek z wanilią)</p><p>cukier puder do posypania</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rozgrzać piekarnik do 180&#186;C.</p><p>Mąkę wymieszać z posiekanymi migdałami w dużej misce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać oba ekstrakty i dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami i wymieszać tylko do połączenia się składników.</p><p>Nabierać ciasto łyżeczką i formować dłońmi małe kulki, ukladać je na blasze w odstępach 5 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie kciukiem lub rączką drewnianej łyżki.</p><p>Piec okolo 15-18 minut aż zaczną zmieniać kolor, uważając, aby nie przyrumienić ich zbytnio. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na blasze około 2 minut, przenieść na drucianą siateczkę i lekko oprószyć cukrem pudrem.</p><p></p><p>Kiedy ciasteczka sie pieką, przełożyć dżem do małego rondelka i zagotować na małym ogniu, lekko przestudzić (ciagle powinien być bardzo ciepły) i wypełnić nim wgłębienia ciasteczek.</p><p></p><p></p><p>Zamiast migdałów można użyć lekko zrumienionych orzechów laskowych i dżemu malinowego lub innych orzechów i innego dżemu. </p><p></p><p>[ATTACH=full]86722[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1488966, member: 1024"] [B]Ciasteczka z dżemem - thumbprints [/B] Źródło: [URL="http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_z_dzemem___thumbprints-7741p.html"]http://www.mniammniam.com/Ciasteczka_z_dze...ints-7741p.html[/URL] [B]Składniki:[/B] 1 3/4 szklanki drobniutko posiekanych migdałów (dałam mielone) 1 3/4 szklanki mąki 225 g masła o temperaturze pokojowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (dałam miąższ z pół laski wanilii) 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (dałam amaretto i dwie krople esencji migdałowej) około 1 szklanki dżemu morelowego lub innego ( u mnie domowy dżem z czereśni i truskawek z wanilią) cukier puder do posypania [B]Wykonanie:[/B] Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Mąkę wymieszać z posiekanymi migdałami w dużej misce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać oba ekstrakty i dobrze wymieszać. Stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z migdałami i wymieszać tylko do połączenia się składników. Nabierać ciasto łyżeczką i formować dłońmi małe kulki, ukladać je na blasze w odstępach 5 cm. W każdej kulce zrobić wgłębienie kciukiem lub rączką drewnianej łyżki. Piec okolo 15-18 minut aż zaczną zmieniać kolor, uważając, aby nie przyrumienić ich zbytnio. Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić na blasze około 2 minut, przenieść na drucianą siateczkę i lekko oprószyć cukrem pudrem. Kiedy ciasteczka sie pieką, przełożyć dżem do małego rondelka i zagotować na małym ogniu, lekko przestudzić (ciagle powinien być bardzo ciepły) i wypełnić nim wgłębienia ciasteczek. Zamiast migdałów można użyć lekko zrumienionych orzechów laskowych i dżemu malinowego lub innych orzechów i innego dżemu. [ATTACH=full]86722[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka migdałowe z dżemem - thumbprints bajaderki
Bottom