- Cze 4, 2008
- 52
- 0
- 0
Składniki:
3/4 szkl. startej pasty migdałowej - ok. 85 g
2/3 szkl. cukru
5 łyżek miękkiego masła
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duże białko
1 1/4 szkl. mąki - ok. 155 g
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek dżemu malinowego
Wykonanie:
1. 3 pierwsze składniki ubijamy w misce na średniej prędkości ok. 4 minut, lub aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy białko i wanilię i dobrze ubijamy.
2. Dodajemy przesianą mąkę z solą i ubijamy na niskiej prędkości lub zagniatamy ręcznie. Z ciasta lepimy 36 kulek o średnicy 2,5 cm. układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odległości 3 cm, po środku robimy wgłębienie kciukiem lub korkiem po winie.
3. Pieczemy w 165 C do 10 minut, aż będą złote.
4. Studzimy ciasteczka na kratce. W każde wgłębienie wkładamy 1/2 łyżeczki dżemu.
Smacznego!
3/4 szkl. startej pasty migdałowej - ok. 85 g
2/3 szkl. cukru
5 łyżek miękkiego masła
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
duże białko
1 1/4 szkl. mąki - ok. 155 g
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek dżemu malinowego
Wykonanie:
1. 3 pierwsze składniki ubijamy w misce na średniej prędkości ok. 4 minut, lub aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy białko i wanilię i dobrze ubijamy.
2. Dodajemy przesianą mąkę z solą i ubijamy na niskiej prędkości lub zagniatamy ręcznie. Z ciasta lepimy 36 kulek o średnicy 2,5 cm. układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia w odległości 3 cm, po środku robimy wgłębienie kciukiem lub korkiem po winie.
3. Pieczemy w 165 C do 10 minut, aż będą złote.
4. Studzimy ciasteczka na kratce. W każde wgłębienie wkładamy 1/2 łyżeczki dżemu.
Smacznego!