Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka orzechowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Pysia" data-source="post: 644896" data-attributes="member: 653"><p>Ciasteczka orzechowe</p><p></p><p>150gr miękkiego masła</p><p>125gr cukru</p><p>1 jajko</p><p>220gr mąki pszennej</p><p>1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>150gr mielonych orzechów laskowych</p><p>2 płaskie łyżeczki kakao</p><p>1/2 łyżeczki mielonych goździków</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p></p><p>Utrzeć masło z cukrem i jajkiem, dodać wszystkie sypkie składniki , dobrze wymieszać. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki.</p><p>Foremki nasmarować tłuszczem ( u mnie olejem i lekko opruszyłam mąką , ale dwa pominęłam i też ładnie wyszły z foremek), napełnić ciastem, wygładzić. Piec w 180C 15 minut (ja piekłam krócej , bo miałam małe foremki). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub do połowy maczać w lukrze cytrynowym.</p><p>Przepis pochodzi z gazety Dobre rady.</p><p>Ciastka ładnie pachną - zapach przypraw i orzechów unosi się w całym mieszkaniu. Zrezygnuję jednak następnym razem z dodawania kakao, zostanę przy samych orzechach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Pysia, post: 644896, member: 653"] Ciasteczka orzechowe 150gr miękkiego masła 125gr cukru 1 jajko 220gr mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150gr mielonych orzechów laskowych 2 płaskie łyżeczki kakao 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki cynamonu Utrzeć masło z cukrem i jajkiem, dodać wszystkie sypkie składniki , dobrze wymieszać. Ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Foremki nasmarować tłuszczem ( u mnie olejem i lekko opruszyłam mąką , ale dwa pominęłam i też ładnie wyszły z foremek), napełnić ciastem, wygładzić. Piec w 180C 15 minut (ja piekłam krócej , bo miałam małe foremki). Po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub do połowy maczać w lukrze cytrynowym. Przepis pochodzi z gazety Dobre rady. Ciastka ładnie pachną - zapach przypraw i orzechów unosi się w całym mieszkaniu. Zrezygnuję jednak następnym razem z dodawania kakao, zostanę przy samych orzechach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka orzechowe
Top
Bottom