Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
ciasteczka pestkowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="a_niusia" data-source="post: 126916" data-attributes="member: 217"><p>Podawałam kiedyś ten przepis na mniamie ale pewnie nie każdy pamięta, jest to moja modyfikacja ciasteczkowa przepisu podawanego kiedyś tam w magazynie Vita.</p><p></p><p>Składniki:</p><p>kostka masła</p><p>1/2 szkl. cukru</p><p>łyżeczka sody</p><p>1 i 1/3 szkl. mąki</p><p>2/3 szkl. płatków owsianych</p><p>1/3 szkl. otrębów owsianych</p><p>1/3 szkl. pestek słonecznika</p><p>1/3 szkl. pestek dyni</p><p>1/3 szkl. ziaren sezamu (w oryginale było siemię lniane)</p><p>1/3 szkl. drobno posiekanych ulubionych orzechów</p><p></p><p>Przygotowanie:</p><p>Zaczynamy od podprażenia na patelni wszystkich pestek i sezamu a kiedy już stygną miksujemy masło z cukrem i sodą, niekoniecznie na puch chodzi tylko o względne połączenie się składników.</p><p>Do masy wrzucamy wrzystkie sypkie składniki z wystudzonymi ziarenkami włącznie i wyrabiamy już łapką do ich połaczenia się. Blachę wykładamy papierem, z ciasta toczymy nieduże kuleczki i lekko spłaszczając układamy na papierze. Koniecznie trzeba zachować spore odstępy między kuleczkami!</p><p>Pieczemy w temp. 175 st. ok. 15-20 min.</p><p></p><p>Mam nadzieję, że Wam się spodobają bo to moje ulubione </p><p>One są bardzo maślane i bardzo pestkowe w smaku, czasem mieszam mąki dodając trochę pszennej razowej - wtedy są bardziej chrupiące.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="a_niusia, post: 126916, member: 217"] Podawałam kiedyś ten przepis na mniamie ale pewnie nie każdy pamięta, jest to moja modyfikacja ciasteczkowa przepisu podawanego kiedyś tam w magazynie Vita. Składniki: kostka masła 1/2 szkl. cukru łyżeczka sody 1 i 1/3 szkl. mąki 2/3 szkl. płatków owsianych 1/3 szkl. otrębów owsianych 1/3 szkl. pestek słonecznika 1/3 szkl. pestek dyni 1/3 szkl. ziaren sezamu (w oryginale było siemię lniane) 1/3 szkl. drobno posiekanych ulubionych orzechów Przygotowanie: Zaczynamy od podprażenia na patelni wszystkich pestek i sezamu a kiedy już stygną miksujemy masło z cukrem i sodą, niekoniecznie na puch chodzi tylko o względne połączenie się składników. Do masy wrzucamy wrzystkie sypkie składniki z wystudzonymi ziarenkami włącznie i wyrabiamy już łapką do ich połaczenia się. Blachę wykładamy papierem, z ciasta toczymy nieduże kuleczki i lekko spłaszczając układamy na papierze. Koniecznie trzeba zachować spore odstępy między kuleczkami! Pieczemy w temp. 175 st. ok. 15-20 min. Mam nadzieję, że Wam się spodobają bo to moje ulubione One są bardzo maślane i bardzo pestkowe w smaku, czasem mieszam mąki dodając trochę pszennej razowej - wtedy są bardziej chrupiące. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
ciasteczka pestkowe
Top
Bottom