Są wyjątkowo wykwintne w smaku i dosłownie rozpływające się w ustach. Mają też tę dodatkową zaletę, iż można je zamknięte szczelnie w puszce blaszanej przechowywać do dwóch tygodni. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja".
Składniki
25 dkg masła
25 dkg cukru (drobny grysik)
1 pojedyncza paczka cukru waniliowego
38 dkg mąki
2 łyżki zimnego mleka
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania blachy
W rondlu rozpuszczamy masło i leciutko je przyrumieniamy. Następnie przelewamy je do miski i pozwalamy mu stężeć. Wówczas masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do doskonale utartego z cukrem masła dodajemy mąkę oraz 2 łyżki mleka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, z których formujemy na posypanej mąką stolnicy wałki o średnicy 4 cm każdy. Wałki te, ułożone na deseczce, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, by ciasto dobrze stężało. Po tym czasie wałki wyjmujemy z lodówki, natychmiast kroimy ostrym nożem na 1 cm plasterki, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym (180 st.) piekarniku przez około 15 minut.
Składniki
25 dkg masła
25 dkg cukru (drobny grysik)
1 pojedyncza paczka cukru waniliowego
38 dkg mąki
2 łyżki zimnego mleka
szczypta soli
tłuszcz do wysmarowania blachy
W rondlu rozpuszczamy masło i leciutko je przyrumieniamy. Następnie przelewamy je do miski i pozwalamy mu stężeć. Wówczas masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do doskonale utartego z cukrem masła dodajemy mąkę oraz 2 łyżki mleka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, z których formujemy na posypanej mąką stolnicy wałki o średnicy 4 cm każdy. Wałki te, ułożone na deseczce, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, by ciasto dobrze stężało. Po tym czasie wałki wyjmujemy z lodówki, natychmiast kroimy ostrym nożem na 1 cm plasterki, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym (180 st.) piekarniku przez około 15 minut.