Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka piaskowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 783732" data-attributes="member: 10341"><p>Są wyjątkowo wykwintne w smaku i dosłownie rozpływające się w ustach. Mają też tę dodatkową zaletę, iż można je zamknięte szczelnie w puszce blaszanej przechowywać do dwóch tygodni. Przepis z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p>25 dkg masła</p><p>25 dkg cukru (drobny grysik)</p><p>1 pojedyncza paczka cukru waniliowego</p><p>38 dkg mąki</p><p>2 łyżki zimnego mleka</p><p>szczypta soli</p><p>tłuszcz do wysmarowania blachy</p><p></p><p>W rondlu rozpuszczamy masło i leciutko je przyrumieniamy. Następnie przelewamy je do miski i pozwalamy mu stężeć. Wówczas masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do doskonale utartego z cukrem masła dodajemy mąkę oraz 2 łyżki mleka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, z których formujemy na posypanej mąką stolnicy wałki o średnicy 4 cm każdy. Wałki te, ułożone na deseczce, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, by ciasto dobrze stężało. Po tym czasie wałki wyjmujemy z lodówki, natychmiast kroimy ostrym nożem na 1 cm plasterki, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym (180 st.) piekarniku przez około 15 minut.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 783732, member: 10341"] Są wyjątkowo wykwintne w smaku i dosłownie rozpływające się w ustach. Mają też tę dodatkową zaletę, iż można je zamknięte szczelnie w puszce blaszanej przechowywać do dwóch tygodni. Przepis z miesięcznika "Ty i Ja". [B]Składniki[/B] 25 dkg masła 25 dkg cukru (drobny grysik) 1 pojedyncza paczka cukru waniliowego 38 dkg mąki 2 łyżki zimnego mleka szczypta soli tłuszcz do wysmarowania blachy W rondlu rozpuszczamy masło i leciutko je przyrumieniamy. Następnie przelewamy je do miski i pozwalamy mu stężeć. Wówczas masło ucieramy z cukrem, szczyptą soli i cukrem waniliowym. Do doskonale utartego z cukrem masła dodajemy mąkę oraz 2 łyżki mleka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części, z których formujemy na posypanej mąką stolnicy wałki o średnicy 4 cm każdy. Wałki te, ułożone na deseczce, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, by ciasto dobrze stężało. Po tym czasie wałki wyjmujemy z lodówki, natychmiast kroimy ostrym nożem na 1 cm plasterki, układamy na natłuszczonej blasze i pieczemy w dobrze nagrzanym (180 st.) piekarniku przez około 15 minut. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka piaskowe
Top
Bottom