Ciasteczka San Vigilini

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Ciasteczka San Vigilini

50 g rodzynków,
2-3 łyżki grappy,
400 g maki,
200 g schłodzwego masła,
150 g cukru,
2 jajka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
starta skórka z 1 cytryny,
cukier puder

Rodzynki zalać grappą i odstawić na ok. 60 minut. Z mąki, masła pokrojonego w wiórki, cukru, jajek, proszku do pieczenia, skórki cytrynowej z dodatkiem szczypty soli szybko zagnieść ciasto. Do ciasta dodać osączone z winiaku rodzynki i wymieszać. Ciasto owinąć folią i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zwilżonymi dłońmi z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub pergaminem. Blachę umieścić w piekarniku w połowie jego wysokości. Ciastka piec ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstawić do wystudzenia, następnie zdjąć z blachy i obficie posypać cukrem pudrem.
 

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Inteligentny człowiek się domyśli, że tu chodzi o grappę, którą w zasadzie można nazwać winiakiem bo jest produkowana z wytłoczyn winogronowych. :mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy