Ciasteczka Sebastiana by Eposka
500 g mąki
300 g cukru
2 jajka
4 tabliczki gorzkiej czekolady
1 paczka drożdży instant
1 paczka cukru wanilinowego
kostka masła
2 łyżki miodu
słodka śmietanka
posiekane bakalie – orzechy, migdały
Masło utrzeć na krem. Dodać cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. 2 tabliczki czekolady roztopić w naczyniu trzymając je nad garnkiem z wrzącą wodą, dodać do czekolady nieco śmietanki ( ok. 1/3 szklanki) i łyżeczkę masła ( dla lepszej konsystencji czekolady). Ostudzoną czekoladę wlać do kremu i delikatnie wymieszać. Dodać jajka, miód. Następnie powoli dodawać mąkę ( posypywać bardzo niewielkimi porcjami) i drożdże instant delikatnie mieszając aż do wyczerpania mąki. Dodać pokrojona w kostkę czekoladę ( 2 tabliczki) i posiekane bakalie. Bardzo delikatnie wymieszać. Odstawić ciasto na godzinę, żeby „odpoczęło”. Na papier do pieczenia, którym wyłożyć blachę wykładać łyżeczką do herbaty porcje ciasta lekko dociskając. Piec 10-15 minut w temp. 180 stopni C. Wyjąć na papierze, ostudzić, zdjąć z papieru, jak przestygną.

500 g mąki
300 g cukru
2 jajka
4 tabliczki gorzkiej czekolady
1 paczka drożdży instant
1 paczka cukru wanilinowego
kostka masła
2 łyżki miodu
słodka śmietanka
posiekane bakalie – orzechy, migdały
Masło utrzeć na krem. Dodać cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. 2 tabliczki czekolady roztopić w naczyniu trzymając je nad garnkiem z wrzącą wodą, dodać do czekolady nieco śmietanki ( ok. 1/3 szklanki) i łyżeczkę masła ( dla lepszej konsystencji czekolady). Ostudzoną czekoladę wlać do kremu i delikatnie wymieszać. Dodać jajka, miód. Następnie powoli dodawać mąkę ( posypywać bardzo niewielkimi porcjami) i drożdże instant delikatnie mieszając aż do wyczerpania mąki. Dodać pokrojona w kostkę czekoladę ( 2 tabliczki) i posiekane bakalie. Bardzo delikatnie wymieszać. Odstawić ciasto na godzinę, żeby „odpoczęło”. Na papier do pieczenia, którym wyłożyć blachę wykładać łyżeczką do herbaty porcje ciasta lekko dociskając. Piec 10-15 minut w temp. 180 stopni C. Wyjąć na papierze, ostudzić, zdjąć z papieru, jak przestygną.