Ciasteczka Sebastiana

sd_silver

Member
Wrz 20, 2004
1,464
0
0
Ciasteczka Sebastiana by Eposka

Zdjecia%20040mini.jpg

500 g mąki
300 g cukru
2 jajka
4 tabliczki gorzkiej czekolady
1 paczka drożdży instant
1 paczka cukru wanilinowego
kostka masła
2 łyżki miodu
słodka śmietanka
posiekane bakalie – orzechy, migdały

Masło utrzeć na krem. Dodać cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. 2 tabliczki czekolady roztopić w naczyniu trzymając je nad garnkiem z wrzącą wodą, dodać do czekolady nieco śmietanki ( ok. 1/3 szklanki) i łyżeczkę masła ( dla lepszej konsystencji czekolady). Ostudzoną czekoladę wlać do kremu i delikatnie wymieszać. Dodać jajka, miód. Następnie powoli dodawać mąkę ( posypywać bardzo niewielkimi porcjami) i drożdże instant delikatnie mieszając aż do wyczerpania mąki. Dodać pokrojona w kostkę czekoladę ( 2 tabliczki) i posiekane bakalie. Bardzo delikatnie wymieszać. Odstawić ciasto na godzinę, żeby „odpoczęło”. Na papier do pieczenia, którym wyłożyć blachę wykładać łyżeczką do herbaty porcje ciasta lekko dociskając. Piec 10-15 minut w temp. 180 stopni C. Wyjąć na papierze, ostudzić, zdjąć z papieru, jak przestygną.

eposka

Member
Wrz 15, 2004
2,445
0
0
WOW !

Francusko-polskie ciasteczka doczekały się zdjecia! Super
icon_smile.gif

Aż szkoda, że nasza dyskusja z Mniama na ich temat zaginęła bezpowrotnie w otchłani netu ....

pozdrawiam

ewa

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
opowiedzcie mi prosze o tych ciasteczkach... bo mnie nie było na mniamieeee... :cry: opowiecie?

a_niusia

Member
Gru 6, 2004
375
0
0
te ciasteczka to hicior w moim domu
icon_smile.gif
dla czekoladolubnych po prostu raj na ziemi... a te kawaleczki czekolady mmmm... i co jest w nich super? nawet dlugo przechowywane nie traca walorów (chociaż ciężko je dlugo zachować :mrgreen: ja sobie zawsze kamufluje kilka sztuk w tajemnym pudełu o którym wiem tylko ja...o podla! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ). Kto nie zna niech koniecznie spróbuje!
faktycznie szkoda tej dyskusji na mniamnie
icon_sad.gif
byla prawie tak dluga jak watki chlebowe
icon_smile.gif

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
pierwszy raz upiekłam te ciasteczka na Gwiazdkę, rok temu (przepis miałam od koleżanki, a ona z kolei z Mniama). Myślałam, że nic mi z tej gęstej ciapki nie wyjdzie, ale kiedy juz rozszedł się z piekarnika zapach czekolady... mmm
icon_smile.gif
są pyszne! piekę je tylko na specjalne okazje i tylko dla przyjaciół
icon_smile.gif

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
ja mam wydrukowany kawalek tego watku co na mniamie byl o tych ciastach - i jak mam je robic to czytam sobie wszystko :mrgreen:

pzdr
yenn

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
Pyszne ciasteczka, chrupiace na brzegach, a w srdoku pulchne i mieciutkie. Wspaniale! Dziekuje za przepis, na pewno zrobie jeszcze nie raz!

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
robilam w sobote, byl to dodatek do prezentu urodzinowego dla kolezanki maniaczki czekolady :mrgreen:

ciasteczka sa fantastyczne, w zyciu nie widzialam czegos tak cudnie czekoladowego... musze powiedziec ze wlaczylam mikser z misa i sie gapilam jak powstaje piekna masa czekoladowa.... kojarzycie film Czekolada? to wlasnie taka magia jest w tych ciastach :mrgreen:

polecam goraco!!!!!

pzdr
yenn

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
ojjooj z tym filmem to mnie zachecilas :evil: Jak ogladam tn film to po prostu sie zasliniam ttakich ilosci czekolady w taki sposob podanej nigdzie indziej nie widzialam .... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

TO mowicie ze trzeba zrobic
fiesgrins.gif
no zobacze jak czas sie znajdzie

A ile wychodzi z tego rpzepisu??

yenulka

Member
Lis 16, 2004
4,354
1
0
wyszly mi trzy blachy takie z piekarnika... nie liczylam na sztuki ale spora paczka tego byla.

polecam

pzdr
yenn

nurthena

Member
Paź 23, 2005
320
0
0
hmm to sporo mi pewnie z polowy wystarczy na probe ;) ale z waszego opisu wyglada ze bede musiala odrazu dorobic

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Zrobiłam!
Dlaczego nikt mnie wcześniej nie zmusił do upieczenia tych ciastek????? No jak ja mogłam tyle zwlekac z takim rewelacyjnym przepisem?????

Przepyszne! :lol:
Starszy mój diabełek zjadł ich połowę zaraz po upieczeniu, druga połowa pewno zniknie jak mały wróci z przedszkola :mrgreen:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Wczoraj machnęłam Sebastianki, wyszło ich 100sztuk :lol:
Dziś jeszcze pachnie czekoladą w całym domku :lol:
Na drugi raz dodam kawałki białej czekolady i rodzynki, bo dla mnie są za gorzkie te ciasteczka, po jednym odpadam :lol:

seb6vs.jpg

Anusiaczek

Member
Wrz 14, 2004
2,084
0
0
Ja zapomniałam napisac, że tylko jedną czekoladę pokroiłam drobno i sypnęłam do ciasta, bo 2 wydawało mi się właśnie zbyt dużo
Rewelacja była :mrgreen:

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ile wychodzi tych ciasteczek, dziewczyny? Bo strasznie duuuzo tych skladników mają...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy