Ciasteczka serowe I
20 dag mokrego sera twarogowego
30 dag mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
1 jajko
cukier waniliowy
cukier puder do posypania.
Twaróg zmiksować z jajkiem. Mąkę posiekać z masłem, wymieszać z cukrem waniliowym i masą serowo-jajeczną, szybko zagnieść.
Rozwałkować podsypując lekko mąką, wycinać okrągłą foremką ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można ciasno - rosną w górę). Upiec na złoty kolor.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.
________
Ciasteczka serowe II
30 dag mąki pszennej
20 dag białego sera twarogowego
20 dag masła
32 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
brązowy cukier do posypania.
Twaróg przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane masło. Zagnieść szybko, rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką (zależy to od stopnia wilgotności twarogu), wycinać foremkami (najlepiej wyglądają okrągłe z lekko zaokrąglonymi ząbkami). Na każde ciasteczko nasypać brązowy cukier, lekko uklepać. Piec w temp. 200 stopni kilkanaście minut, do zrumienienia.
20 dag mokrego sera twarogowego
30 dag mąki pszennej
20 dag masła lub margaryny
1 jajko
cukier waniliowy
cukier puder do posypania.
Twaróg zmiksować z jajkiem. Mąkę posiekać z masłem, wymieszać z cukrem waniliowym i masą serowo-jajeczną, szybko zagnieść.
Rozwałkować podsypując lekko mąką, wycinać okrągłą foremką ciasteczka. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można ciasno - rosną w górę). Upiec na złoty kolor.
Ciepłe posypać cukrem pudrem.

________
Ciasteczka serowe II
30 dag mąki pszennej
20 dag białego sera twarogowego
20 dag masła
32 g cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
brązowy cukier do posypania.
Twaróg przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, posiekane masło. Zagnieść szybko, rozwałkować podsypując w razie potrzeby mąką (zależy to od stopnia wilgotności twarogu), wycinać foremkami (najlepiej wyglądają okrągłe z lekko zaokrąglonymi ząbkami). Na każde ciasteczko nasypać brązowy cukier, lekko uklepać. Piec w temp. 200 stopni kilkanaście minut, do zrumienienia.
