Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka siekane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 901446" data-attributes="member: 5092"><p>Przepis jest bardzo stary, pochodzi z książki J. Czernikowskiego &quot;Ciasta, ciastka, ciasteczka&quot;. Kiedys często je piekłam ale zapomniałam o nim i gdyby nie Buka, nie pamiętałabym nadal, a tak, to pewnie niedługo je upiekę.</p><p>40 dkg mąki</p><p>15 dkg cukru</p><p>25 dkg margaryny</p><p>2 zółtka</p><p>4 łyzki gęstej smietany</p><p>1 dkg drożdży</p><p>Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i wszystko razem siekać nożem az do uzyskania jednolitego ciasta, po czym pozostawić na pół godziny w zimnym miejscu. Rozwałkować,, podsypując mąką. Krajać w ukosne kwadraty, macząć lekko w rozbitym białku i cukrze krysztale. Piec w gorącym piekarniku.</p><p>Ciastka te po upieczeniu sa podobne do wypieków z ciasta francuskiego. Warunkiem udania się jest posługiwanie się przy wyrabianiu tylko nożem a nie rękami, od których ciasto może się rozgrzać. Ciasto powinno być wyrabiane w chłodnym pomieszczeniu.</p><p>Nie mam niestety zdjęcia tych ciastek bo jak już wspomniałam, od lat ich nie piekłam, ale bardzo Wam je polecam bo sa pyszne i łatwe do zrobienia, o wiele łatwiejsze nic francuskie ciasto.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 901446, member: 5092"] Przepis jest bardzo stary, pochodzi z książki J. Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka". Kiedys często je piekłam ale zapomniałam o nim i gdyby nie Buka, nie pamiętałabym nadal, a tak, to pewnie niedługo je upiekę. 40 dkg mąki 15 dkg cukru 25 dkg margaryny 2 zółtka 4 łyzki gęstej smietany 1 dkg drożdży Do przesianej mąki dodać wszystkie składniki i wszystko razem siekać nożem az do uzyskania jednolitego ciasta, po czym pozostawić na pół godziny w zimnym miejscu. Rozwałkować,, podsypując mąką. Krajać w ukosne kwadraty, macząć lekko w rozbitym białku i cukrze krysztale. Piec w gorącym piekarniku. Ciastka te po upieczeniu sa podobne do wypieków z ciasta francuskiego. Warunkiem udania się jest posługiwanie się przy wyrabianiu tylko nożem a nie rękami, od których ciasto może się rozgrzać. Ciasto powinno być wyrabiane w chłodnym pomieszczeniu. Nie mam niestety zdjęcia tych ciastek bo jak już wspomniałam, od lat ich nie piekłam, ale bardzo Wam je polecam bo sa pyszne i łatwe do zrobienia, o wiele łatwiejsze nic francuskie ciasto. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka siekane
Top
Bottom