Ciasteczka Warszawski

mcdulka

Member
Lis 1, 2007
219
0
0
Przepis na te wspaniale ciasteczka mam od mojej babci Heli, a w mojej rodzinie krązy od dziesiątek lat. Babcia piekła je zawsze na specjalne okazje, gdyz sa bardzo pracochłonne, jednak warto poswięcić na nie te 3h
icon_mrgreen.gif

CIASTO:
*40dag mąki
* 3łyżki cukru pudru
* 200g masła
* 2żółtka
*2 łyżki śmietany (jeśli ciasto jest za twarde)

Mąkę i cukier posiekać z masłem, dodać żółtka i ew. śmietane- wyrobić głądkie ciasto, uformować w kule i wstawić do zamrażalnika.
Kiedy ciasto się chłodzi, my zajmujemy się kremem.

KREM:
*70g orzechów włoskich b. drobno zmielonych
* 1/2 szkl mleka
* 2jajka
* 70g cukru pudru
*125g masła w temp. pokojowej

Orzechy spażamy wrzącym mlekiem (jeśli nie wchłoną całej wody należy je jeszcze chwilę podgotować).
Jajka ubijamy na parze z cukrem pudrem. Odstawiamy do wystygnięcia

Wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy dość cienko (jednak nie za cienko;)), mała szklanką lub kieliszkiem wykrawamy ciasteczka.
2 białka pozostałe z ciasta ucieramy z cukrem pudrem na gładkie, dość rzadki lukier (potrzeba na to ok. 20dag cukru). Smarujemy wszystkie ciasteczka lukrem. Pieczemy w 180stp. ok 15min.
Ciasteczka studzimy.

Wracamy do kremu:
Masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo jajka z cukrem oraz orzechy. Jeśli krem jest za gęsty, rozrzedzamy go spirytusem lub mocną, przestudzoną kawą.
Zimne ciasteczka przekładamy kremem.

Ciasteczka są również przepyszne z marmoladą i różą.

SMACZNEGO!
lecker.gif

*wiem, że zdjęcie nie jest zachęcające, ale sa przepyszne- kruche i rozpływające się w buzi. Mojej babci warstwa białkowa nie pękała
dump.gif

Załączniki

• warszawskie.jpg
    warszawskie.jpg
    406.2 KB · Wyświetleń: 0

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Mcdulko, też jestem zdania, że to bardzo pyszne ciasteczka!
mniam.gif
Nie piekę ich często, bo rzeczywiście jest z nimi trochę pracy. Czasami robię je bez kremu, a ciastka wycinam radełkiem, białka posypuję np. siekanymi orzechami. Bez tych ciastek i "kocich oczek" nie ma w moim domu świąt.
icon_mrgreen.gif

Gorąco polecam obie wersje!

Znalazłam zdjęcia ciastek ale bez kremu.

da.JPG

Załączniki

• da.JPG
    da.JPG
    138.8 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Mcdulka! Zdjecie jest bardzo zachecajace! Kocham wszystko co z orzechami, a wiec na pewno upieke!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy