- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
Ciasteczka z bezą.
2 szklanki mąki
1 kostka masła
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
cukier waniliowy
lukier:
3 białka
25 dag cukru pudru
powidło śliwkowe do przekładania
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy gładkie ciasto.
2. Wałkujemy ciasto na placek grubości 3 mm i wykrawamy małą szklanką lub kieliszkiem kółka, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce.
3. Z białek ubijamy pianę, dodając pod koniec cukier puder. Powstałym lukrem smarujemy każde ciastko. Wkładamy je do pieca, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
4. Wystudzone ciastka zlepiamy po dwa smarując je powidłem.

2 szklanki mąki
1 kostka masła
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
cukier waniliowy
lukier:
3 białka
25 dag cukru pudru
powidło śliwkowe do przekładania
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki, szybko zagniatamy gładkie ciasto.
2. Wałkujemy ciasto na placek grubości 3 mm i wykrawamy małą szklanką lub kieliszkiem kółka, układamy na wyłożonej pergaminem blaszce.
3. Z białek ubijamy pianę, dodając pod koniec cukier puder. Powstałym lukrem smarujemy każde ciastko. Wkładamy je do pieca, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
4. Wystudzone ciastka zlepiamy po dwa smarując je powidłem.