Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka z cukrem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 941169" data-attributes="member: 4258"><p>[ATTACH=full]49183[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>składniki</strong></p><p></p><p>* 400 g mąki</p><p>* 250 g margaryny</p><p>* 250 ml gęstej, kwąśniej śmietany (22% ale może być i 18%)</p><p>* 2 żółtka</p><p>* 1 łyżka octu (10%)</p><p></p><p></p><p>* białka</p><p>* cukier gruby (rafinada)</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Mąkę posiekać razem z margaryną. Teraz dodać śmietanę, żółtka i ocet. Szybko zagnieść ciasto i uformować w kulkę..</p><p>Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.</p><p>Po tym czasie, wyjąć z lodówki 1/4 część ciasta, rozwałkować je na grubość ok. 1,5 - 2,5 mm i wykrawać ciasteczka .</p><p></p><p>Piekarnik nagrzać do 18- - 185 stopni.</p><p></p><p>Blachę, tę piekarnikową, wyłożyć papierem do pieczenia.</p><p>Ciasteczka smarować z jednej strony rozkłóconym białkiem i tę stronę maczać w cukrze. Ułożyć na przygotowanej blaszce.</p><p>Pieczemy ok. 30 - 35 minut, aż ciasteczka uzyskają mocno złoty kolor.</p><p></p><p>Tak samo postępujemy z pozostałym w lodówce ciastem</p><p></p><p>(*) <em>Ta 1/4 ciasta, wystarcza na ilość ciastek, do ułożenia na całej blaszce . Pozostałe ciasto powinno być w tym czasie dalej chłodzone.</em></p><p><em>Ciasta bardzo wyrastają w górę i mają listkową strukturę</em></p><p></p><p>[ATTACH=full]49182[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]49184[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 941169, member: 4258"] [ATTACH=full]49183[/ATTACH] [B]składniki[/B] * 400 g mąki * 250 g margaryny * 250 ml gęstej, kwąśniej śmietany (22% ale może być i 18%) * 2 żółtka * 1 łyżka octu (10%) * białka * cukier gruby (rafinada) Wykonanie: Mąkę posiekać razem z margaryną. Teraz dodać śmietanę, żółtka i ocet. Szybko zagnieść ciasto i uformować w kulkę.. Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie, wyjąć z lodówki 1/4 część ciasta, rozwałkować je na grubość ok. 1,5 - 2,5 mm i wykrawać ciasteczka . Piekarnik nagrzać do 18- - 185 stopni. Blachę, tę piekarnikową, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka smarować z jednej strony rozkłóconym białkiem i tę stronę maczać w cukrze. Ułożyć na przygotowanej blaszce. Pieczemy ok. 30 - 35 minut, aż ciasteczka uzyskają mocno złoty kolor. Tak samo postępujemy z pozostałym w lodówce ciastem (*) [I]Ta 1/4 ciasta, wystarcza na ilość ciastek, do ułożenia na całej blaszce . Pozostałe ciasto powinno być w tym czasie dalej chłodzone. Ciasta bardzo wyrastają w górę i mają listkową strukturę[/I] [ATTACH=full]49182[/ATTACH] [ATTACH=full]49184[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka z cukrem
Top
Bottom