- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Ciasteczka z marcepanem
Na ciasto:
150 g mąki
50 g cukru pudru
starta skórka z cytryny
1 cukier waniliowy
odrobina soli
1 żółtko
100 g masła
Na nadzienie:
100 surowej marcepanowej masy
75 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 białko
10 ml rumu
szczypta cynamonu i zmielonych goździków
olejek waniliowy
100 g migdałów w płatkach
100 g morelowych konfitur
1. Z podanych składników na ciasto ugniatamy ciasto, które odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2 Marcepan rozcieramy dokładnie z cukrem pudrem, a następnie dodajemy pozostałe składniki, które mieszamy na gładką masę.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy krążki o średnicy ok 4 cm. Na środek za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy masę i zaciskamy z trzech stron. Nadzienie zostawiamy otwarte.
4. Pieczemy w temp 180 stopni przez 12 minut. Po ostygnięciu trzy boki smarujemy lekko podgrzaną konfiturą i dociskamy do uprzednio posiekanych płatków migdałowych.

Na ciasto:
150 g mąki
50 g cukru pudru
starta skórka z cytryny
1 cukier waniliowy
odrobina soli
1 żółtko
100 g masła
Na nadzienie:
100 surowej marcepanowej masy
75 g cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 białko
10 ml rumu
szczypta cynamonu i zmielonych goździków
olejek waniliowy
100 g migdałów w płatkach
100 g morelowych konfitur
1. Z podanych składników na ciasto ugniatamy ciasto, które odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
2 Marcepan rozcieramy dokładnie z cukrem pudrem, a następnie dodajemy pozostałe składniki, które mieszamy na gładką masę.
3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm i wykrawamy krążki o średnicy ok 4 cm. Na środek za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy masę i zaciskamy z trzech stron. Nadzienie zostawiamy otwarte.
4. Pieczemy w temp 180 stopni przez 12 minut. Po ostygnięciu trzy boki smarujemy lekko podgrzaną konfiturą i dociskamy do uprzednio posiekanych płatków migdałowych.