- Sie 28, 2006
- 3,106
- 0
- 0
Ciasteczka z płatkami owsianymi, bakaliami i masłem orzechowym
Przepis pochodzi z książki "Complete cookery banking" autorstwa Ann Nicol
Ja zastosowałam drobne modyfikacje
Na 20 sztuk (podaję składniki od razu na podwójną porcję, bo pojedynczą nie ma sensu się nawet babrać
nie zdążą nawet wystygnąć i już ich nie będzie).
100 g masła lub margaryny (oryginalny przepis podaje masło, ale tutejsze są mocno słone, więc zamieniłam na masło niewolone)
200 g masła orzechowego (autorka proponuje masło z kawałkami orzechów, ja miałam tylko zwykłe gładkie)
130 g brązowego cukru (w przepisie oryginalnym jest caster sugar - ale dla mnie byłoby to stanowczo za słodkie)
200 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
100 g płatków owsianych
100 g bakali ( w przepisie są tylko orzechy, ja dałam orzechy, rodzynki, czekoladę, kawałki skórki pomarańczowej)
3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji
Ja dodatkowo dołożyłam kilka kropel aromatu waniliowego.
A teraz po kolei:
Nastaw piekarnik na ok. 180 stopni. Jak masz matę silikonowa do pieczenia to niewiele masz do roboty z nią, ale jak nie masz nasmaruj brytfankę margaryną, albo wyłóż papierem do pieczenia.
Posiekaj bakalie.
Masło posiekaj do dużej miski w kawałki, dołóż cukier i masło orzechowe. Miksuj chwile - ja to robiłam około minuty.
Przesiej do miski z masą mąkę i sodę, dodaj oba jajka, płatki i mleko, zmiksuj jeszcze raz - żeby składniki się dobrze połączyły, jak trzeba dodaj mleka.
Wrzuć bakalie i pomieszaj.
Wykładaj na blachę czy matę za pomocą łyżki na jedno ciasteczko potrzeba ok. 1 łyżki masy. Chyba że wolisz mniejsze. Moje są wielkości dna od szklanki (orientacyjnie).
Jak już nałożysz masę to delikatnie rozpłaszcz i do piekarnika.
Pamiętaj - ciasteczka rosną trochę, więc potrzebują odstępów między sobą.
Ja piekłam 2 partie. Wyszły obłędne.
I tak mało roboty z nimi
Przepis pochodzi z książki "Complete cookery banking" autorstwa Ann Nicol
Ja zastosowałam drobne modyfikacje
Na 20 sztuk (podaję składniki od razu na podwójną porcję, bo pojedynczą nie ma sensu się nawet babrać
100 g masła lub margaryny (oryginalny przepis podaje masło, ale tutejsze są mocno słone, więc zamieniłam na masło niewolone)
200 g masła orzechowego (autorka proponuje masło z kawałkami orzechów, ja miałam tylko zwykłe gładkie)
130 g brązowego cukru (w przepisie oryginalnym jest caster sugar - ale dla mnie byłoby to stanowczo za słodkie)
200 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
100 g płatków owsianych
100 g bakali ( w przepisie są tylko orzechy, ja dałam orzechy, rodzynki, czekoladę, kawałki skórki pomarańczowej)
3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji
Ja dodatkowo dołożyłam kilka kropel aromatu waniliowego.
A teraz po kolei:
Nastaw piekarnik na ok. 180 stopni. Jak masz matę silikonowa do pieczenia to niewiele masz do roboty z nią, ale jak nie masz nasmaruj brytfankę margaryną, albo wyłóż papierem do pieczenia.
Posiekaj bakalie.
Masło posiekaj do dużej miski w kawałki, dołóż cukier i masło orzechowe. Miksuj chwile - ja to robiłam około minuty.
Przesiej do miski z masą mąkę i sodę, dodaj oba jajka, płatki i mleko, zmiksuj jeszcze raz - żeby składniki się dobrze połączyły, jak trzeba dodaj mleka.
Wrzuć bakalie i pomieszaj.
Wykładaj na blachę czy matę za pomocą łyżki na jedno ciasteczko potrzeba ok. 1 łyżki masy. Chyba że wolisz mniejsze. Moje są wielkości dna od szklanki (orientacyjnie).
Jak już nałożysz masę to delikatnie rozpłaszcz i do piekarnika.
Pamiętaj - ciasteczka rosną trochę, więc potrzebują odstępów między sobą.
Ja piekłam 2 partie. Wyszły obłędne.
I tak mało roboty z nimi

Ostatnią edycję dokonał moderator: