- Wrz 17, 2006
- 152
- 0
- 0
Podaję przepis na ciasteczka z nadzieniem orzechowym, przepis dostałam od mojej Teściowej, ona z kolei od koleżanki z Czech.
Ciasteczka z orzechowym nadzieniem
Ciasto:
30 dag mąki
25 dag masła
1 jajo
1 łyżka wody
5 dag cukru pudru
Zagnieść ciasto i dać na godzinkę do lodówki.
Nadzienie:
10 dag orzechów mielonych (ja miałam włoskie)
10 dag cukru (może być kryształ)
1 jajko
2 łyżki rumu (jak nie ma rumu to 2 łużki wody i olejek rumowy, trzeba sobie jakoś radzic
)
Wszystkie składniki zamieszac w miseczce.
Z dosć cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać niewielkie kółka (np. literatką), bądź kwiatki. Na środek dawać po pół łyżeczki nadzienia (ono trochę rośnie dlatego lepiej nie dawać zbyt dużo), zgiąć ciasteczko na pół i zlepić przy rogach. Forma kwiatka jest fajna bo ciasteczka przypominają wyglądem muszelki. Ja dekoruję cieniutkimi smużkami polewy czekoladowej. Ciasteczka piękę około 10 minut w temp 180 stopni, blacha wyłożona papierem. Nie trzeba ich zrumieniać za mocno, ja robię blade i są dopieczone. Są kruche i delikatne, inne od wszystkich, orzechowe, typowo świateczne. Dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełku.

Ciasteczka z orzechowym nadzieniem

Ciasto:
30 dag mąki
25 dag masła
1 jajo
1 łyżka wody
5 dag cukru pudru
Zagnieść ciasto i dać na godzinkę do lodówki.
Nadzienie:
10 dag orzechów mielonych (ja miałam włoskie)
10 dag cukru (może być kryształ)
1 jajko
2 łyżki rumu (jak nie ma rumu to 2 łużki wody i olejek rumowy, trzeba sobie jakoś radzic
Wszystkie składniki zamieszac w miseczce.
Z dosć cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać niewielkie kółka (np. literatką), bądź kwiatki. Na środek dawać po pół łyżeczki nadzienia (ono trochę rośnie dlatego lepiej nie dawać zbyt dużo), zgiąć ciasteczko na pół i zlepić przy rogach. Forma kwiatka jest fajna bo ciasteczka przypominają wyglądem muszelki. Ja dekoruję cieniutkimi smużkami polewy czekoladowej. Ciasteczka piękę około 10 minut w temp 180 stopni, blacha wyłożona papierem. Nie trzeba ich zrumieniać za mocno, ja robię blade i są dopieczone. Są kruche i delikatne, inne od wszystkich, orzechowe, typowo świateczne. Dobrze się przechowują w szczelnie zamkniętym pudełku.