- Lis 18, 2007
- 3,319
- 1
- 0

Z porcji wychodzi okolo 30 sztuk
1 3/4 szkl. maki
1/3 szkl. cukru
1 jajko
otarta skorka z calej cytryny(moja byla mala)
125g margaryny lub masla(u mnie byla margaryna)
Nadzienie :
100 g mielonych orzechow (dowolnych u mnie byly laskowe)
100 g mlecznej czekolady
2 lyzki mleka
2 lyzeczki cukru
Dodatkowo
drzem malinowy
30 polowek orzechow wloskich
pol szkl. cukru
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto i uformowyc kule (ew. dosypac troche maki).

Kule owinac folia i wstawic do lodowki na co najmniej godzine.
Z cukru (1/2 szkl) zrobic karmel. Wsypac do garnka i na najmniejszym gazie rozpuscic, od czasu do czasu mieszajac. Gdy osiagniemy porzadany efekt wrzucamy orzechy aby sie obkleily karmelam nastepnie wyciagamy kazdy z osobna na papier do pieszenia aby przestygly.

Rozpuszczamy czekolade. Dodajemy do niej mleko, cukier i zmielone orzechy.
Ciasto rozwalkujemy na grubosc okolo 3 - 4 mm i wycinamy 4 cm ciasteczka (robilam mala szklanka bo nie mam foremek)
Wyszlo mi okolo 60 sztuk.
Pieczemy 15 minut w 160°C z termobiegiem, bez termoobiegu w 180 °C. Uwazac, aby nie przyrumienic za bardzo.
Ciasteczka zlepiac po dwa wczesniej przygotowanym nadzieniem. Gore ciastka potraktowac drzemem malinowym i na to orzeszek !!!




Przepis znalazlam w programie telewizyjnym mojego meza "TVpiccolino" a tam byly przepisy zachecajace do kupienia
"100 Backideen" ze swiatecznymi wypiekami. Po kilku maly modyfikacjach wyszlo mi cos takiego

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: