- Sie 14, 2005
- 944
- 0
- 0
Fajny przepis, bardzo łatwy, bezstresowe wkładanie karteczek z wróżbą
Wybróbowałam go na andrzejki. Poza tym - bardzo smaczne ciastka!
Czyli ogólnie- POLECAM! Aha! Przepis jest z jakiegoś bardzo starego numeru Poradnika Domowego.
25 dag mąki pszennej,
8 dag cukru,
3 jajka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
1/2 torebki cukru waniliowego (0,8 dag),
kilka migdałów
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka oraz olej i zagnieść ciasto (powinno być dość twarde). Następnie rozwałkować ciasto i pociąć je na kwadraty. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, ułożyć na części kwadratów. Na pozostałych kwadratach umieścić zwinięte w rulonik paski papieru z wróżbami lub sentencjami. Zlepić rogi (boki kwadratów) formując piramidkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasteczka i piec 20 min. w temp. 180 st.C na złoty kolor. Wychodzi ok.30 sztuk.
Robi się je naprawdę szybko. Ja zrezygnowałam z migdałów, bo chciałam, żeby każde ciasteczko było z wróżbą. Karteczki nie nasiąkają tłuszczem (tego się najbardziej bałam 8) ) i łatwo się wyjmują z ciasteczka. A poza tym samo ciasto jest wyjątkowo smaczne (w sumie nie wiem czemu, bo produkty, jak produkty- niby zwykłe, a jednak wychodzi coś smacznego)
Czyli ogólnie- POLECAM! Aha! Przepis jest z jakiegoś bardzo starego numeru Poradnika Domowego.
25 dag mąki pszennej,
8 dag cukru,
3 jajka,
2 łyżki oleju,
szczypta soli,
1/2 torebki cukru waniliowego (0,8 dag),
kilka migdałów
Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, jajka oraz olej i zagnieść ciasto (powinno być dość twarde). Następnie rozwałkować ciasto i pociąć je na kwadraty. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, ułożyć na części kwadratów. Na pozostałych kwadratach umieścić zwinięte w rulonik paski papieru z wróżbami lub sentencjami. Zlepić rogi (boki kwadratów) formując piramidkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na niej ciasteczka i piec 20 min. w temp. 180 st.C na złoty kolor. Wychodzi ok.30 sztuk.
Robi się je naprawdę szybko. Ja zrezygnowałam z migdałów, bo chciałam, żeby każde ciasteczko było z wróżbą. Karteczki nie nasiąkają tłuszczem (tego się najbardziej bałam 8) ) i łatwo się wyjmują z ciasteczka. A poza tym samo ciasto jest wyjątkowo smaczne (w sumie nie wiem czemu, bo produkty, jak produkty- niby zwykłe, a jednak wychodzi coś smacznego)