Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka ziemniaczane "pospieszne"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 836170" data-attributes="member: 10341"><p>Pod takim to tytułem znalazłam ten przepis w miesięczniku &quot;Ty i Ja&quot;, szukając czegoś bardzo prostego i szybkiego do zrobienia. Ponieważ miałam w domu wszystkie potrzebne ingrediencje, nawet wczorajsze ugotowane ziemniaki, zajęło mi to dosłownie chwilę.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p>10 dkg mąki</p><p>10 dkg zimnych, ugotowanych i przetartych przez sitko ziemniaków</p><p>10 dkg cukru</p><p>2 surowe żółtka</p><p>odrobina soli</p><p>1 żółtko do posmarowania ciasteczek</p><p></p><p>Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ponieważ ciasto ziemniaczane nie może leżeć, natychmiast rozwałkowujemy je na grubość 0,5 cm i foremką wycinamy ciasteczka. Ponieważ ja swoje foremki tak dobrze schowałam, że nie mogłam ich znależć, wycinałam ciasteczka kieliszkiem. Chociaż nic o tym nie pisano, wysmarowałam blachę cienko masłem, ułożyłam ciasteczka, posmarowałam je żółtkiem i wsunęłam blachę do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piekłam je na złotorumiany kolor. Najlepsze są do herbaty, podane jeszcze ciepłe. Naprawdę są bardzo smaczne.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 836170, member: 10341"] Pod takim to tytułem znalazłam ten przepis w miesięczniku "Ty i Ja", szukając czegoś bardzo prostego i szybkiego do zrobienia. Ponieważ miałam w domu wszystkie potrzebne ingrediencje, nawet wczorajsze ugotowane ziemniaki, zajęło mi to dosłownie chwilę. [B]Składniki[/B] 10 dkg mąki 10 dkg zimnych, ugotowanych i przetartych przez sitko ziemniaków 10 dkg cukru 2 surowe żółtka odrobina soli 1 żółtko do posmarowania ciasteczek Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ponieważ ciasto ziemniaczane nie może leżeć, natychmiast rozwałkowujemy je na grubość 0,5 cm i foremką wycinamy ciasteczka. Ponieważ ja swoje foremki tak dobrze schowałam, że nie mogłam ich znależć, wycinałam ciasteczka kieliszkiem. Chociaż nic o tym nie pisano, wysmarowałam blachę cienko masłem, ułożyłam ciasteczka, posmarowałam je żółtkiem i wsunęłam blachę do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Piekłam je na złotorumiany kolor. Najlepsze są do herbaty, podane jeszcze ciepłe. Naprawdę są bardzo smaczne. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciasteczka ziemniaczane "pospieszne"
Top
Bottom