Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Ciasteczkowe ABC Bajaderka
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Penia" data-source="post: 1234" data-attributes="member: 39"><p>Ciasteczkowe ABC autor Bajaderka/Pennsylvania USA</p><p>Wysłał: 2004-01-30 18:32 </p><p></p><p><strong>Ciasteczkowe ABC </strong></p><p></p><p>- Wszystkie składniki powinny być bardzo świeże – proszek do pieczenia czy soda nie powinny być starsze niz. 6 miesięcy, po tym okresie trąca moc. </p><p></p><p>- Do pieczenia ciasteczek najlepsze jest masło lub margaryna. Jeżeli używamy margaryny to powinna ona zawierać co najmniej 80% oleju, te z mniejsza zawartością oleju nie nadają się do używania w wypiekach, SA za miękkie. </p><p></p><p>- Rozgrzać piekarnik za co najmniej 10-15 minut przed pieczeniem, oczywiście z wyjątkiem kiedy przepis wymaga zaczepia pieczenia z zimnym piekarnikiem </p><p></p><p>- Dokładnie odmierzyć składniki </p><p></p><p>- Uważać, aby nie ubijać ciasta za długo po dodaniu maki, rezultatem będą twarde ciasteczka </p><p></p><p>- Zawsze układać ciastka na zimnej i czystej blasze, warto wiec mięć co najmniej 2 blaszki do pieczenia ciasteczek tak aby jedna mogła się chłodzić w czasie kiedy druga jest w piekarniku </p><p></p><p>- Nie smarować blachy, chyba ze przepis wyraźnie o tym mówi, świetny jest pergamin do wykładania blach </p><p></p><p>- Zostawiać wystarczająco dużo miejsca pomiędzy ciasteczkami na blasze, z reguły 5cm jest wystarczające </p><p></p><p>- Blacha powinna być co najmniej 5cm mniejsza (z każdej strony) niz. piekarnik dla zapewnienia prawidłowej cyrkulacji gorącego powietrza. W piekarnikach z termo obiegiem nie ma to znaczenia. </p><p></p><p>- Zawsze studzić ciasteczka na drucianej siateczce – inaczej będą zbyt wilgotne I strąca prawidłowa dla nich konsystencje </p><p></p><p>- Czas pieczenia jest bardzo ważny – nawet 1 minuta to różnica miedzy dobrym ciastkiem a zbyt twardym czy spalonym. Warto pamiętać, ze ciasteczka ciągle się pieką na blasze nawet po wyjęciu z piekarnika, wiec jeżeli przepis nie zaleca inaczej najlepiej jest je zdjąć z blachy po 2-3 minut od momentu wyjęcia z piekarnika. Dla tych, którzy lubią mięciutkie ciasteczka – można je wyjąc z piekarnika lekko niedopieczone I zostawić na blasze przez 3 minuty </p><p></p><p>- Ciasteczka &#8220;rozlewają&#8221; się na blasze z wielu przyczyn, jeżeli nie jesteśmy pewni konsystencji ciasta najlepiej jest upiec wtedy jedno ciastko na próbę. Jeżeli za bardzo się rozlewa, ciasto może być za miękkie i można wtedy spróbować schłodzić masę w lodowce przez 1-2 godziny, jeżeli ciągle jest za miękkie dodać 1-2 łyżki maki. Również bardzo ważne jest aby masło użyte do ciastek nie było zbyt miękkie – powinno być ciągle chłodne, ale nie zimne i twarde! kiedy zaczynamy je ubijać. Przy użyciu margaryny patrz powyżej na temat zawartości tłuszczu. </p><p></p><p>- Surowe ciasto miasteczkowe może być zamrożone przed lub po ukształtowaniu (do 3 miesięcy), jest to o tyle wygodne, ze można kontrolować ilość pieczonych ciasteczek jednorazowo </p><p></p><p>- Zbyt suche ciasto powoduje pękanie ciasteczek. </p><p></p><p>- Jeżeli dodamy za dużo maki lub wałkujemy za wiele razy ciasteczka będą twarde I niesmaczne, podobnie przy zbyt wysokiej temperaturze I zbyt długim pieczeniu ciasteczek </p><p></p><p>- Zbyt suche I kruszące się ciasto można uratować dodając 1-2 łyżki mleka lub śmietanki, ale nie ubijać już mikserem a raczej delikatnie wgnieść. </p><p></p><p>- Brązowy cukier używany w przepisach powinien być lekko ubity w miarce, a nie luźny (zarówno jasny jak i ciemny) </p><p></p><p>- Ciasteczka powinny być mniej więcej tej samej wielkości dla zapewnienia równomiernego pieczenia i rumienienia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Penia, post: 1234, member: 39"] Ciasteczkowe ABC autor Bajaderka/Pennsylvania USA Wysłał: 2004-01-30 18:32 [B]Ciasteczkowe ABC [/B] - Wszystkie składniki powinny być bardzo świeże – proszek do pieczenia czy soda nie powinny być starsze niz. 6 miesięcy, po tym okresie trąca moc. - Do pieczenia ciasteczek najlepsze jest masło lub margaryna. Jeżeli używamy margaryny to powinna ona zawierać co najmniej 80% oleju, te z mniejsza zawartością oleju nie nadają się do używania w wypiekach, SA za miękkie. - Rozgrzać piekarnik za co najmniej 10-15 minut przed pieczeniem, oczywiście z wyjątkiem kiedy przepis wymaga zaczepia pieczenia z zimnym piekarnikiem - Dokładnie odmierzyć składniki - Uważać, aby nie ubijać ciasta za długo po dodaniu maki, rezultatem będą twarde ciasteczka - Zawsze układać ciastka na zimnej i czystej blasze, warto wiec mięć co najmniej 2 blaszki do pieczenia ciasteczek tak aby jedna mogła się chłodzić w czasie kiedy druga jest w piekarniku - Nie smarować blachy, chyba ze przepis wyraźnie o tym mówi, świetny jest pergamin do wykładania blach - Zostawiać wystarczająco dużo miejsca pomiędzy ciasteczkami na blasze, z reguły 5cm jest wystarczające - Blacha powinna być co najmniej 5cm mniejsza (z każdej strony) niz. piekarnik dla zapewnienia prawidłowej cyrkulacji gorącego powietrza. W piekarnikach z termo obiegiem nie ma to znaczenia. - Zawsze studzić ciasteczka na drucianej siateczce – inaczej będą zbyt wilgotne I strąca prawidłowa dla nich konsystencje - Czas pieczenia jest bardzo ważny – nawet 1 minuta to różnica miedzy dobrym ciastkiem a zbyt twardym czy spalonym. Warto pamiętać, ze ciasteczka ciągle się pieką na blasze nawet po wyjęciu z piekarnika, wiec jeżeli przepis nie zaleca inaczej najlepiej jest je zdjąć z blachy po 2-3 minut od momentu wyjęcia z piekarnika. Dla tych, którzy lubią mięciutkie ciasteczka – można je wyjąc z piekarnika lekko niedopieczone I zostawić na blasze przez 3 minuty - Ciasteczka “rozlewają” się na blasze z wielu przyczyn, jeżeli nie jesteśmy pewni konsystencji ciasta najlepiej jest upiec wtedy jedno ciastko na próbę. Jeżeli za bardzo się rozlewa, ciasto może być za miękkie i można wtedy spróbować schłodzić masę w lodowce przez 1-2 godziny, jeżeli ciągle jest za miękkie dodać 1-2 łyżki maki. Również bardzo ważne jest aby masło użyte do ciastek nie było zbyt miękkie – powinno być ciągle chłodne, ale nie zimne i twarde! kiedy zaczynamy je ubijać. Przy użyciu margaryny patrz powyżej na temat zawartości tłuszczu. - Surowe ciasto miasteczkowe może być zamrożone przed lub po ukształtowaniu (do 3 miesięcy), jest to o tyle wygodne, ze można kontrolować ilość pieczonych ciasteczek jednorazowo - Zbyt suche ciasto powoduje pękanie ciasteczek. - Jeżeli dodamy za dużo maki lub wałkujemy za wiele razy ciasteczka będą twarde I niesmaczne, podobnie przy zbyt wysokiej temperaturze I zbyt długim pieczeniu ciasteczek - Zbyt suche I kruszące się ciasto można uratować dodając 1-2 łyżki mleka lub śmietanki, ale nie ubijać już mikserem a raczej delikatnie wgnieść. - Brązowy cukier używany w przepisach powinien być lekko ubity w miarce, a nie luźny (zarówno jasny jak i ciemny) - Ciasteczka powinny być mniej więcej tej samej wielkości dla zapewnienia równomiernego pieczenia i rumienienia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Ciasteczkowe ABC Bajaderka
Top
Bottom