- Maj 11, 2008
- 2,449
- 2,475
- 113
Bardzo smaczne, aromatyczne i mieciutkie ciasteczka jesienne. Przepis z bloga sallysbakingaddiction.com, wpisuje dla reni2001
skladniki:
- 115 g masla
- 50 g (1/4 szkl) brazowego cukru
- 100 g (1/2 szkl) cukru (mozna troche zmniejszyc ilosc - ja tak zrobilam)
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 86 g (6 lyzek) puree z dyni
- 190 g (1.5 szkl) maki
- 1/4 lyzeczki soli
- 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki sody
- 1.5 lyzeczki cynamonu
- po 1/4 lyzeczki galki, gozdzikow mielonych i ziela angielskiego
- ok. 1/2 szkl drobinek czekoladowych (lub posiekanej czekolady gorzkiej)
W misce wymieszac stopione maslo z cukrami, wanilia i dyniowym puree.
W drugiej misce wymieszac suche skladniki. Mokre dodac do suchych, wymieszac, dodac czekolade i znowu wymieszac. Odstawic ciasto do lodowki na ok. 30 minut (podobno mozna ciasto trzymac w lodowce do 3 dni).
Wyjac z lodowki, formowac nieduze kuleczki z ciasta, ukladac je na blasze i lekko splaszczac. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 8-10 minut.
-

skladniki:
- 115 g masla
- 50 g (1/4 szkl) brazowego cukru
- 100 g (1/2 szkl) cukru (mozna troche zmniejszyc ilosc - ja tak zrobilam)
- 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
- 86 g (6 lyzek) puree z dyni
- 190 g (1.5 szkl) maki
- 1/4 lyzeczki soli
- 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
- 1/4 lyzeczki sody
- 1.5 lyzeczki cynamonu
- po 1/4 lyzeczki galki, gozdzikow mielonych i ziela angielskiego
- ok. 1/2 szkl drobinek czekoladowych (lub posiekanej czekolady gorzkiej)
W misce wymieszac stopione maslo z cukrami, wanilia i dyniowym puree.
W drugiej misce wymieszac suche skladniki. Mokre dodac do suchych, wymieszac, dodac czekolade i znowu wymieszac. Odstawic ciasto do lodowki na ok. 30 minut (podobno mozna ciasto trzymac w lodowce do 3 dni).
Wyjac z lodowki, formowac nieduze kuleczki z ciasta, ukladac je na blasze i lekko splaszczac. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C przez ok. 8-10 minut.
-