- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Ciastka "kwiat mandarynki"
-150 g masła
-100 g cukru
-1 szczypta soli
-1 jajko
-2 mandarynki(starta skórka)
-1 wanilia
-250 g mąki
-100 g dżemu morelowego
-cukier puder do posypki
Utrzeć masło z cukrem,solą,dodać jajko i skórkę startą z dwóch mandarynek.
Przeciąć laskę wanilii,wybrać ziarenka i dodać do masy.
Na końcu dodać mąkę,wyrobić ciasto.
Owinąć ciasto w folię i schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,wykrawać foremką kwiatki grubości 7 mm i piec 10 minut w temperaturze 180 C.
Gdy ciastka ostygną,smarować spód ciastka dżemem i sklejać z drugim ciastkiem.
Posypać cukrem pudrem.
Ja zarobiłam ciasto wieczorem,a piekłam na drugi dzień rano.Z tej porcji otrzymałam 20 złożonych kwiatków.
(z przepisu znalezionego na chorwackiej stronce)

-150 g masła
-100 g cukru
-1 szczypta soli
-1 jajko
-2 mandarynki(starta skórka)
-1 wanilia
-250 g mąki
-100 g dżemu morelowego
-cukier puder do posypki
Utrzeć masło z cukrem,solą,dodać jajko i skórkę startą z dwóch mandarynek.
Przeciąć laskę wanilii,wybrać ziarenka i dodać do masy.
Na końcu dodać mąkę,wyrobić ciasto.
Owinąć ciasto w folię i schłodzić przez 2 godziny w lodówce.
Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy,wykrawać foremką kwiatki grubości 7 mm i piec 10 minut w temperaturze 180 C.
Gdy ciastka ostygną,smarować spód ciastka dżemem i sklejać z drugim ciastkiem.
Posypać cukrem pudrem.
Ja zarobiłam ciasto wieczorem,a piekłam na drugi dzień rano.Z tej porcji otrzymałam 20 złożonych kwiatków.
(z przepisu znalezionego na chorwackiej stronce)
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: