Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciastka "słoneczka"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1428334" data-attributes="member: 2354"><p>Obiecane ciasteczka dla Ciebie Joanno:</p><p></p><p>Ciastka &quot;sloneczka&quot;</p><p>30 dkg. maki krupczatki</p><p>20 dkg masla</p><p>3 surowe zoltka</p><p>(ciasto nie zawiera cukru)</p><p>(maslo musi byc prawdziwe 100%, zadne mieszanki i margaryna wykluczona)</p><p></p><p>do przelozenia:</p><p>30 dkg marmoladki, porzeczkowej najlepiej, moze byc z czerwonych lub czarnych porzeczek, w ostatecznosci jakis kwaskowaty koniecznie dzem, ale porzeczek nic nie zastapi.</p><p></p><p>na lukier:</p><p>2 bialka, wanilia (ekstrat), 20 dkg cukru pudru</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>przesiana make przesiekac nozem z zimnym maslem, dodac zoltka, szybko zagniesc, odstawic pod przykryciem do lodowki na 10 min. W tym czasie sporzadzic lukier: utrzec palka w misce bialka z cukrem na biala gesta mase (nie ubijac), dodac ekstrat wanilii, robi sie w kilka minut.</p><p>Ciasto cienko rozwalkowac na 1/3 cm., wykrawac krazki kieliszkiem ok. 5 cm. nie wieksze, kazdy posmarowac nozem lukrem, ulozyc na blaszce (nie smarowac blaszki) i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. az lukier bedzie kremowo - bezowy, nie piec dluzej, bo sie spala. Zdejmowac gorace natychmiast na stolnice. Kiedy ostygna smarowac po wewnetrznej stronie marmoladka i zlepiac po 2 lukrem na zewnatrz. Wychodzi ok. 40 krazkow, czyli 20 ciasteczek laczonych po 2.</p><p></p><p>Ciasteczka te maja historie w mojej rodzinie z czasow okupacji. Pieklam wielokrotnie, sa znakomite, dobre na prezent tez.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1428334, member: 2354"] Obiecane ciasteczka dla Ciebie Joanno: Ciastka "sloneczka" 30 dkg. maki krupczatki 20 dkg masla 3 surowe zoltka (ciasto nie zawiera cukru) (maslo musi byc prawdziwe 100%, zadne mieszanki i margaryna wykluczona) do przelozenia: 30 dkg marmoladki, porzeczkowej najlepiej, moze byc z czerwonych lub czarnych porzeczek, w ostatecznosci jakis kwaskowaty koniecznie dzem, ale porzeczek nic nie zastapi. na lukier: 2 bialka, wanilia (ekstrat), 20 dkg cukru pudru Wykonanie: przesiana make przesiekac nozem z zimnym maslem, dodac zoltka, szybko zagniesc, odstawic pod przykryciem do lodowki na 10 min. W tym czasie sporzadzic lukier: utrzec palka w misce bialka z cukrem na biala gesta mase (nie ubijac), dodac ekstrat wanilii, robi sie w kilka minut. Ciasto cienko rozwalkowac na 1/3 cm., wykrawac krazki kieliszkiem ok. 5 cm. nie wieksze, kazdy posmarowac nozem lukrem, ulozyc na blaszce (nie smarowac blaszki) i piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 10 min. az lukier bedzie kremowo - bezowy, nie piec dluzej, bo sie spala. Zdejmowac gorace natychmiast na stolnice. Kiedy ostygna smarowac po wewnetrznej stronie marmoladka i zlepiac po 2 lukrem na zewnatrz. Wychodzi ok. 40 krazkow, czyli 20 ciasteczek laczonych po 2. Ciasteczka te maja historie w mojej rodzinie z czasow okupacji. Pieklam wielokrotnie, sa znakomite, dobre na prezent tez. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciastka "słoneczka"
Top
Bottom