- Mar 23, 2012
- 6,305
- 0
- 36
Przepis spisany z telewizji z programu ''Na słodko''
Najpierw namoczyć w ciepłej wodzie 15dkg rodzynek na ok. 30min potem odsączyć na sitku.
3 szkl.mąki pszennej
1 szkl. mleka zimnego 2%
20 dkg masła najlepiej z zamrażalnika
3 łyżki cukru kryształu
zapach waniliowy lub cukier
1 łyżka proszku do pieczenia
Cukier rozpuścić w mleku,dodać zapach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,do tego wkroić masło malutkie kawałeczki, jak jest zamrożone to strugamy nożem.
Potem wymieszać najlepiej łyżką.
Dodać mleko z zapachem i odsączone rodzynki, najpierw wymieszać łyżką potem bardzo krótko zagnieść mogą być grudki.
Dać na stolnicę rozpłaszczyć dłonią na jakieś 1 i pół cm grube.
Wycinać nożem trójkąty o boku ok. 10 cm kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dać do piekarnika nagrzanego na 200* C piec na złoty kolor. Ps. szklanka 250 ml.
Ciastka są chrupiące,a w środku pulchne i trochę się listkują. Po prostu super! Dla wszystkich rodzynkowych zjadaczy!
Najpierw namoczyć w ciepłej wodzie 15dkg rodzynek na ok. 30min potem odsączyć na sitku.
3 szkl.mąki pszennej
1 szkl. mleka zimnego 2%
20 dkg masła najlepiej z zamrażalnika
3 łyżki cukru kryształu
zapach waniliowy lub cukier
1 łyżka proszku do pieczenia
Cukier rozpuścić w mleku,dodać zapach.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia,do tego wkroić masło malutkie kawałeczki, jak jest zamrożone to strugamy nożem.
Potem wymieszać najlepiej łyżką.
Dodać mleko z zapachem i odsączone rodzynki, najpierw wymieszać łyżką potem bardzo krótko zagnieść mogą być grudki.
Dać na stolnicę rozpłaszczyć dłonią na jakieś 1 i pół cm grube.
Wycinać nożem trójkąty o boku ok. 10 cm kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Dać do piekarnika nagrzanego na 200* C piec na złoty kolor. Ps. szklanka 250 ml.
Ciastka są chrupiące,a w środku pulchne i trochę się listkują. Po prostu super! Dla wszystkich rodzynkowych zjadaczy!