Bardzo stary przepis. Ciastka łatwe w wykonaniu, fajnie się prezentują.
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1,5 szklanki krupczatki
1 szklanka cukru pidru
2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Lukier:
1 żółtko
15 dag cukru pudru
sok z połówki cytryny
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i sórk e otartą z cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem i posypać bakaliami (najlepiej dość obficie). Wykrawać szklanką półksiężyce. Najlepsze są na świeżo, później trzeba osłonić przed obsychaniem.
20 dag masła lub margaryny
4 jajka
1,5 szklanki krupczatki
1 szklanka cukru pidru
2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
Lukier:
1 żółtko
15 dag cukru pudru
sok z połówki cytryny
Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać sok i sórk e otartą z cytryn, porcjami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu dodać pianę z białek. Upiec w blaszce 25x35 wyłożonej papierem. W moim piekarniku ok.40 min. w 180 st. Jeszcze gorące ciasto polać lukrem i posypać bakaliami (najlepiej dość obficie). Wykrawać szklanką półksiężyce. Najlepsze są na świeżo, później trzeba osłonić przed obsychaniem.
