- Cze 1, 2009
- 53
- 0
- 0
do 1 kg mąki
2 łyżki cukru
1 kostka masła lub margaryny
1 kostka smalcu
1 szkl.śmietany
5 dag drożdży,cukier wanilinowy
rozkłócone jajko do smarowania,cukier do posypania
Masło,smalec i śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki,żeby były miękkie i ciepłe,drożdże rozetrzeć z mąką w rękach,wszystko zagnieść jak na pierogi stopniowo dosypując mąkę.Przykryć w misce,odstawić w chłodne miejsce[dół lodówki] na ok.12 godz.Wałkować dosyć grubo,wyciąć kółka z dziurką,smarować jajkiem,moczyć z jednej strony w cukrze.Piec na suchej blaszce dość krótko w dobrze nagrzanym piekarniku do jasno-złotego koloru.Przepis z domu rodzinnego mojej teściowej ze Lwowa.Jeśli zamiast cukru dodamy trochę soli-mamy wspaniałe ciasto na paszteciki z dowolnym farszem.
2 łyżki cukru
1 kostka masła lub margaryny
1 kostka smalcu
1 szkl.śmietany
5 dag drożdży,cukier wanilinowy
rozkłócone jajko do smarowania,cukier do posypania
Masło,smalec i śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki,żeby były miękkie i ciepłe,drożdże rozetrzeć z mąką w rękach,wszystko zagnieść jak na pierogi stopniowo dosypując mąkę.Przykryć w misce,odstawić w chłodne miejsce[dół lodówki] na ok.12 godz.Wałkować dosyć grubo,wyciąć kółka z dziurką,smarować jajkiem,moczyć z jednej strony w cukrze.Piec na suchej blaszce dość krótko w dobrze nagrzanym piekarniku do jasno-złotego koloru.Przepis z domu rodzinnego mojej teściowej ze Lwowa.Jeśli zamiast cukru dodamy trochę soli-mamy wspaniałe ciasto na paszteciki z dowolnym farszem.