Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciastka z dziurką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="neskaneska" data-source="post: 871873" data-attributes="member: 15983"><p>do 1 kg mąki</p><p>2 łyżki cukru</p><p>1 kostka masła lub margaryny</p><p>1 kostka smalcu</p><p>1 szkl.śmietany</p><p>5 dag drożdży,cukier wanilinowy</p><p>rozkłócone jajko do smarowania,cukier do posypania</p><p>Masło,smalec i śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki,żeby były miękkie i ciepłe,drożdże rozetrzeć z mąką w rękach,wszystko zagnieść jak na pierogi stopniowo dosypując mąkę.Przykryć w misce,odstawić w chłodne miejsce[dół lodówki] na ok.12 godz.Wałkować dosyć grubo,wyciąć kółka z dziurką,smarować jajkiem,moczyć z jednej strony w cukrze.Piec na suchej blaszce dość krótko w dobrze nagrzanym piekarniku do jasno-złotego koloru.Przepis z domu rodzinnego mojej teściowej ze Lwowa.Jeśli zamiast cukru dodamy trochę soli-mamy wspaniałe ciasto na paszteciki z dowolnym farszem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="neskaneska, post: 871873, member: 15983"] do 1 kg mąki 2 łyżki cukru 1 kostka masła lub margaryny 1 kostka smalcu 1 szkl.śmietany 5 dag drożdży,cukier wanilinowy rozkłócone jajko do smarowania,cukier do posypania Masło,smalec i śmietanę wyjąć wcześniej z lodówki,żeby były miękkie i ciepłe,drożdże rozetrzeć z mąką w rękach,wszystko zagnieść jak na pierogi stopniowo dosypując mąkę.Przykryć w misce,odstawić w chłodne miejsce[dół lodówki] na ok.12 godz.Wałkować dosyć grubo,wyciąć kółka z dziurką,smarować jajkiem,moczyć z jednej strony w cukrze.Piec na suchej blaszce dość krótko w dobrze nagrzanym piekarniku do jasno-złotego koloru.Przepis z domu rodzinnego mojej teściowej ze Lwowa.Jeśli zamiast cukru dodamy trochę soli-mamy wspaniałe ciasto na paszteciki z dowolnym farszem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Ciastka z dziurką
Top
Bottom