Ciastka z pestkami dyni

vana

Member
Lis 7, 2008
5,394
0
0
stp66265.jpg


Przepis pochodzi z książki Ulrike Kraus'a "Kekse und Gebäck rund ums Jahr".

Składniki (na 26 szt.):
- 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g pestek dyni
- 1 laska wanilii
- 40g brązowego cukru (dałam trzcinowy)
- 3 żółtka
- 150g zimnego masla


Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z pestek dyni odłożyć 4 łyżki nasion (zostaną użyte do dekoracji), a resztę drobno posiekać.
2. Wyskrobać nasiona z laski wanilii, masło podzielić na mniejsze kawałki i dodać do niego pestki, wanilię, cukier, 2 żółtka i mąkę. Połączyć wszystkie składniki, masę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
3. Piekarnik rozgrzać do 175C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Ciastka wykrawać foremką o średnicy 5 cm, a przed pieczeniem posmarować je żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody i udekorować odłożonymi wcześniej pestkami dyni.
4. Piec ok. 20 min. do zezłocenia.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy