- Lis 7, 2008
- 5,394
- 0
- 0

Przepis pochodzi z książki Ulrike Kraus'a "Kekse und Gebäck rund ums Jahr".
Składniki (na 26 szt.):
- 200 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100g pestek dyni
- 1 laska wanilii
- 40g brązowego cukru (dałam trzcinowy)
- 3 żółtka
- 150g zimnego masla
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Z pestek dyni odłożyć 4 łyżki nasion (zostaną użyte do dekoracji), a resztę drobno posiekać.
2. Wyskrobać nasiona z laski wanilii, masło podzielić na mniejsze kawałki i dodać do niego pestki, wanilię, cukier, 2 żółtka i mąkę. Połączyć wszystkie składniki, masę owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce min. 1 godzinę.
3. Piekarnik rozgrzać do 175C. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a ciasto rozwałkować na grubość ok. 1/2 cm. Ciastka wykrawać foremką o średnicy 5 cm, a przed pieczeniem posmarować je żółtkiem wymieszanym z łyżeczką wody i udekorować odłożonymi wcześniej pestkami dyni.
4. Piec ok. 20 min. do zezłocenia.