Ciasto Banalne

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Tak go nazwałam, bo nie wiem, jak go nazwać :mrgreen:

Pół kostki masła lub margaryny, 1 szklankę cukru i pół szklanki mleka - zagotować. Kiedy ostygnie, dodać cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 4 całe jajka i 2 szklanki mąki.

Wszystko wymieszać i piec Ja piekę na termoobiegu w temp. ok. 180-190 st.

No i czyż nie jest banalne?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ano tak wyglada, ale jesli smakuje jak piaskowe...

to zaraz sprawdze ile mam margaryny

za godzinke bym mogla ewentualnie

pozwalam sobie przeniesc nieco zmodyfikowany przepis, bo zawsze mam problem ze znalezieniem, a tak bedzie tuz pod zrodlanym. (zrodlowym? przepisem)
QUOTE Margaryne rozpuscilam z cukrem. Troche zmiksowalam, i dodawalam stopniowo make z proszkiem, a gdy wygladalo gesto mleko.
Jajka wrzucilam na koniec i znow 3.
Wrazilam w ciasto cwiartki z 3 gruszek i gotowe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
kermidt - i piekłaś?
Ciekawa jestem smaku, czy smakuje podobnie jak ucierane, oraz czy samo jest wystarczająco dobre, czy też lepiej potraktować go jako bazę i czymś przełożyć (choćby powidłami/dżemem) :gruebel: :mrgreen:
Lubie takie ciasta bez "pracy" :lol:

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
oraz czy samo jest wystarczająco dobre, czy też lepiej potraktować go jako bazę i czymś przełożyć (choćby powidłami/dżemem) :gruebel: :mrgreen:
Lubie takie ciasta bez "pracy" :lol:
Dla mnie jest dobre, szczególnie na sniadanie. Nie lubię rano jeść chleba, a to ciasto myk myk, w kromeczki i super wchodzi z poranną kawką
icon_smile.gif

Ale myślę, że jako baza do przełożenia też byłoby dobre. Hmmm, może spróbuję z frużeliną...

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ika - w takim razie na pewno wypróbuję ;) Co prawda ja na sniadanie kanapkozerna, ale mam plackozernego sniadaniowca :lol:

maravilla

Member
Gru 10, 2005
59
0
0
Upiekłam. Ciasto rzeczywiście nie wymaga dużo pracy. Tylko, że ja po przeczytaniu przepisu wyobraziłam sobie, nie wiedzieć czemu, ciasto o smaku mleczno-karmelowym :mrgreen: zagotowałam więc mleko ze wszystkimi składnikami - spróbowałam - i kurcze nie zmakuje karmelowo :dump: więc pogotowałam to to chwile, aż prawie całe mleko wyparowało i zrobił sie kajmak, więc dolałam mleko, co by było z czego to ciasto robić :mrgreen: Dalej zrobiłam tak jak w przepisie. A zapomniałabym, upieczone ciasto polałam wymyśloną na potrzebę chwili polewą karmelowo-kawową :cheers:

Co to będzie, co to bedzie... :horrorr:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
A owoce jakieś soczyste do tego czy raczej "niekoniecznie" ;)

maravilla

Member
Gru 10, 2005
59
0
0
Ciasto wyszło pysznie 8) Moim zdaniem nie ma nic wspólnego z babką piaskową, przynajmniej tą, którą ja piekę. Jest takie jakby bardziej elastyczne ;) A ten mój wymysł z polewą jest całkiem smakowity :lol:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

maravilla

Member
Gru 10, 2005
59
0
0
Polewa karmelowo-kawowa 8)

5 łyżek cukru
5 łyżek śmietany 30%
1 łyżka masła
1/3 łyżeczki kawy rozpuszczalej

Na patelni robimy karmel, dodajemy śmietane, chwilę gotujemy, dodajemy masło i kawę i mieszamy. Powinno to mieć konsystencj gęstego lukru. Polewa bardzo ładnie zastyga i nadaje ciastu przyjemny karmelowy aromat z lekką nutką kawy :mrgreen:

progect

Member
Wrz 19, 2005
149
0
0
Właśnie szukałam prostego przepisu z niewielką ilością skladników :lol:

Idę piec, ale bez polewy, śmietany nie mam :cry:

progect

Member
Wrz 19, 2005
149
0
0
Upiekłam, stygnie :lol: Pachnie wspaniale.

W trakcie robienia ciasta tak sobie pomyślałam, że może jakieś rodzynki albo skórkę pomarańczową można by było dodać? Ika jak myślisz?

Tyle, ze z braku takowych i tak nie dałam ;)

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
W trakcie robienia ciasta tak sobie pomyślałam, że może jakieś rodzynki albo skórkę pomarańczową można by było dodać? Ika jak myślisz?
Jak najbardziej
icon_smile.gif
Akurat skórki nigdy nie dodawałam, ale zdarzyło mi się dorzucić rodzynki i czasami dawałam płatki migdałowe. Poza tym czasami robiłam też tak, że odlewałam trochę ciasta, mieszałam z kakao i wlewałam do formy najpierw to jasne a później w środek to ciemne i ciasto wychodziło z łatą pośrodku kromek
icon_smile.gif

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Poza tym czasami robiłam też tak, że odlewałam trochę ciasta, mieszałam z kakao i wlewałam do formy najpierw to jasne a później w środek to ciemne i ciasto wychodziło z łatą pośrodku kromek
można zrobić tak "banalną" zebrę :mrgreen:

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Ika a ile czasu je pieczesz? I w jakiej formie?

Ika

Member
Sty 5, 2005
14,699
0
0
Można zebrę
icon_smile.gif
Można łaciate (kapiesz kropkami, tylko małymi bo się zlewają). Nie wychodzi idealna kropka, bo ciasto spływa w środek i bardziej przypomina kroplę, ale to też fajne
icon_smile.gif

Piekę na oko i na patyczek - przy najbliższym pieczeniu mogę zmierzyć czas. Teperaturę daję ok. 180-190 na termoobiegu, a piekę w keksówce (jak dotąd, bo zaczynam kombinować, w co by wsadzić innego - w forme baby na przykład... Albo w dużą blaszkę i wsadzić coś na wierzch...)

sha

Member
Sty 24, 2006
1,462
0
36
Ja właśnie mam zamiar zrobić zebrę i dać jeszcze na wierzch przesmażone jabłka

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy