- Sie 11, 2005
- 962
- 0
- 0
Przepis pochodzi z tej strony
http://mansurovs.com/recipes/banana-cake
Ciasto bananowe
Składniki:
1 szklanka suszonych owoców (różne - u mnie suszona żurawina, suszone czarne porzeczki)
1 1 / 2 szklanki soku jabłkowego
1 szklanka mąki
1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 4 łyżeczki soli
1 / 2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki stopionego masła
2 średnie banany
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( u mnie cukier waniliowy)
2 białka jaj
1 / 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich ( u mnie niesolone pistacje)
Suszone owoce zalać gorącym sokiem jabłkowym i zostawić na 15-30 minut. W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia i sodę. Osobno zmiksować blenderem banany, jogurt, ekstrakt waniliowy i białka jaj. W misce połączyć dobrze roztopione masło z cukrem. Połączyć masę bananową z masłem i cukrem, dodać do mąki, wymieszać. Odsączyć bakalie i dodać do ciasta, dodać także połowę orzechów , wymieszać. Ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem ( u mnie kwadratowa 22x22cm), na górę wyłożyć resztę owoców oraz orzechów. Piec 45 minut w 180 stopniach.
http://mansurovs.com/recipes/banana-cake
Ciasto bananowe
Składniki:
1 szklanka suszonych owoców (różne - u mnie suszona żurawina, suszone czarne porzeczki)
1 1 / 2 szklanki soku jabłkowego
1 szklanka mąki
1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 4 łyżeczki soli
1 / 2 szklanki brązowego cukru
4 łyżki stopionego masła
2 średnie banany
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( u mnie cukier waniliowy)
2 białka jaj
1 / 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich ( u mnie niesolone pistacje)
Suszone owoce zalać gorącym sokiem jabłkowym i zostawić na 15-30 minut. W misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia i sodę. Osobno zmiksować blenderem banany, jogurt, ekstrakt waniliowy i białka jaj. W misce połączyć dobrze roztopione masło z cukrem. Połączyć masę bananową z masłem i cukrem, dodać do mąki, wymieszać. Odsączyć bakalie i dodać do ciasta, dodać także połowę orzechów , wymieszać. Ciasto wylać do foremki wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem ( u mnie kwadratowa 22x22cm), na górę wyłożyć resztę owoców oraz orzechów. Piec 45 minut w 180 stopniach.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: