Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto bananowe z kruszonką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 731795" data-attributes="member: 592"><p><strong>Ciasto bananowe z kruszonką</strong></p><p>[ATTACH=full]29537[/ATTACH]</p><p>bardzo smaczne ciasto z bananami ,kruszonką i polewą karmelową o smaku bananowym</p><p>przepis na którym bazowałam to tu</p><p><a href="http://www.culinaryconcoctionsbypeabody.com/2008/07/12/put-some-real-into-reality/" target="_blank">http://www.culinaryconcoctionsbypeabody.co...l-into-reality/</a></p><p>ja jednak robiłam je ciut inaczej</p><p><strong>kruszonka</strong></p><p>5łyżek masła o temperaturze pokojowej</p><p>1/4 szklanki cukru</p><p>1/3 szklanki cukru brązowego</p><p>1/3 szklanki mąki</p><p>szczypta soli</p><p>1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich</p><p><strong>do bananów</strong></p><p>2 łyżki masła</p><p>1/2 szklanki brązowego cukru</p><p>2 łyżki likieru bananowego-nie dałam bo nie miałam</p><p>2 łyżki rumu</p><p>2 duże banany ,pokrojone w grube plastry</p><p><strong>ciasto</strong></p><p>2 1/4 szklanki mąki</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1/2 łyżeczki sody spożywczej</p><p>szczypta soli</p><p>1/2 łyżeczki cynamonu</p><p>1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej </p><p>1/3 szklanki cukru</p><p>1/3 szklanki brązowego cukru</p><p>6 łyżek masła o temperaturze pokojowej</p><p>2 jajka</p><p>1 łyżeczka ekstraktu waniliowego-ja daję taki domowy</p><p>1/2 szklanki maślanki -ja dałam jogurt bałkański </p><p>Piekarnik nagrzałam do 180 stopni,wyłożyłam papierem do pieczenia kwadratową tortownicę.</p><p>Na kruszonkę:wszystkie składniki oprócz orzechów połączyłam w malakserze ,wyjełam do miseczki i wgniotłam w kruszonkę orzechy ,nakryłam folią i schowałam do lodówki</p><p>Do bananów:</p><p>Masło i cukier roztopiłam w garnku na małym ogniu ,gotowałam aż cukier się roztopił (jeśli używa się likieru to należy go teraz dodać),dodałam plastry bananów i delikatnie gotowałam ,aż zmiękły ,dolałam rum-ostrożnie bo można się poparzyć ,chwilę gotowałam ,aż zgęstniał sos ,wyjełam banany na talerzyk ,a sos jeszcze odparowałam</p><p>Ciasto</p><p>Wymieszałam w misce mąkę ,proszek ,sode ,sól ,przyprawy </p><p>W drugiej misce ubiłam masło z cukrami,dodałam po jednym jajku ,dobrze ubiłam ,dodałam ekstrakt waniliowy ,ubiłam .Następnie w kilku porcjach na zmianę dodawałam jogurt(w przepisie jest maślanka) z mąkę z dodatkami ,ubijałam na najmniejszych obrotach robota.Ciasto wyszło mi bardzo gęste .Wyłożyłam je do formy ,na wierzch dałam plastry bananów ,posypałam rozkruszoną kruszonką wyjętą z lodówki </p><p>Piekłam ok 55-65 minut </p><p>Ciepłe polałam zagęszczonym sosem karmelowo -bananowym-ten od gotowania bananów </p><p>Smacznego</p><p>[ATTACH=full]29539[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]29538[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 731795, member: 592"] [B]Ciasto bananowe z kruszonką[/B] [ATTACH=full]29537[/ATTACH] bardzo smaczne ciasto z bananami ,kruszonką i polewą karmelową o smaku bananowym przepis na którym bazowałam to tu [URL="http://www.culinaryconcoctionsbypeabody.com/2008/07/12/put-some-real-into-reality/"]http://www.culinaryconcoctionsbypeabody.co...l-into-reality/[/URL] ja jednak robiłam je ciut inaczej [B]kruszonka[/B] 5łyżek masła o temperaturze pokojowej 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki cukru brązowego 1/3 szklanki mąki szczypta soli 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich [B]do bananów[/B] 2 łyżki masła 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki likieru bananowego-nie dałam bo nie miałam 2 łyżki rumu 2 duże banany ,pokrojone w grube plastry [B]ciasto[/B] 2 1/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody spożywczej szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki brązowego cukru 6 łyżek masła o temperaturze pokojowej 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego-ja daję taki domowy 1/2 szklanki maślanki -ja dałam jogurt bałkański Piekarnik nagrzałam do 180 stopni,wyłożyłam papierem do pieczenia kwadratową tortownicę. Na kruszonkę:wszystkie składniki oprócz orzechów połączyłam w malakserze ,wyjełam do miseczki i wgniotłam w kruszonkę orzechy ,nakryłam folią i schowałam do lodówki Do bananów: Masło i cukier roztopiłam w garnku na małym ogniu ,gotowałam aż cukier się roztopił (jeśli używa się likieru to należy go teraz dodać),dodałam plastry bananów i delikatnie gotowałam ,aż zmiękły ,dolałam rum-ostrożnie bo można się poparzyć ,chwilę gotowałam ,aż zgęstniał sos ,wyjełam banany na talerzyk ,a sos jeszcze odparowałam Ciasto Wymieszałam w misce mąkę ,proszek ,sode ,sól ,przyprawy W drugiej misce ubiłam masło z cukrami,dodałam po jednym jajku ,dobrze ubiłam ,dodałam ekstrakt waniliowy ,ubiłam .Następnie w kilku porcjach na zmianę dodawałam jogurt(w przepisie jest maślanka) z mąkę z dodatkami ,ubijałam na najmniejszych obrotach robota.Ciasto wyszło mi bardzo gęste .Wyłożyłam je do formy ,na wierzch dałam plastry bananów ,posypałam rozkruszoną kruszonką wyjętą z lodówki Piekłam ok 55-65 minut Ciepłe polałam zagęszczonym sosem karmelowo -bananowym-ten od gotowania bananów Smacznego [ATTACH=full]29539[/ATTACH] [ATTACH=full]29538[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto bananowe z kruszonką
Bottom