- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
Przedwczoraj okazało się ,ze mam 4 bardzo dojrzałe banany i trochę świeżej żurawiny .Co można zrobić z takiej mieszanki? Upiec ciasto! Bardzo wilgotne , kwaskowe ciasto .
bazowy przepis dość mocno zmodyfikowany
Ciasto bananowe z świeżymi żurawinami
100g masła, o temperaturze pokojowej
1 szklanka * cukru
2 szklanki maki
2 duże jajka
1 szklanka rozgniecionych, bardzo dojrzałych bananów –ja dałam 3 banany
¼ szklanki kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej z prawdziwej wanilii
1-2 łyżki koniaku
1 ½ szklanki świeżej żurawiny
1 banan pokrojony w plastry
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę keksową posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia .
Masło ubić z cukrem na krem ,pojedynczo dodać jajka , ubić .
Dodać rozgniecione banany ,kefir, wanilię , koniak ,ubić .
Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiane dodać do składników mokrych Na koniec dodać żurawiny (umyte i osuszone ,) oraz plasterki banana, delikatnie wymieszać .
Przełożyć ciasto do foremki ,piec przez 1 godzinę i 10 minut .Jeśli zbyt szybko się rumieni nakryć ciasto folią aluminiową .Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem ciasto.
Wyjąć z piekarnika ,zostawić na 15 minut w formie ,po tym czasie wyjąć studzić na kratce
* szklanka o pojemności 240-250 ml
Smacznego

bazowy przepis dość mocno zmodyfikowany

Ciasto bananowe z świeżymi żurawinami
100g masła, o temperaturze pokojowej
1 szklanka * cukru
2 szklanki maki
2 duże jajka
1 szklanka rozgniecionych, bardzo dojrzałych bananów –ja dałam 3 banany
¼ szklanki kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej z prawdziwej wanilii
1-2 łyżki koniaku
1 ½ szklanki świeżej żurawiny
1 banan pokrojony w plastry
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę keksową posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia .
Masło ubić z cukrem na krem ,pojedynczo dodać jajka , ubić .
Dodać rozgniecione banany ,kefir, wanilię , koniak ,ubić .
Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiane dodać do składników mokrych Na koniec dodać żurawiny (umyte i osuszone ,) oraz plasterki banana, delikatnie wymieszać .
Przełożyć ciasto do foremki ,piec przez 1 godzinę i 10 minut .Jeśli zbyt szybko się rumieni nakryć ciasto folią aluminiową .Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem ciasto.
Wyjąć z piekarnika ,zostawić na 15 minut w formie ,po tym czasie wyjąć studzić na kratce
* szklanka o pojemności 240-250 ml
Smacznego

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: