Ciasto bananowe ze świeżymi żurawinami

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Przedwczoraj okazało się ,ze mam 4 bardzo dojrzałe banany i trochę świeżej żurawiny .Co można zrobić z takiej mieszanki? Upiec ciasto! Bardzo wilgotne , kwaskowe ciasto .
bazowy przepis dość mocno zmodyfikowany
jesie__049.jpg

Ciasto bananowe z świeżymi żurawinami

100g masła, o temperaturze pokojowej
1 szklanka * cukru
2 szklanki maki
2 duże jajka
1 szklanka rozgniecionych, bardzo dojrzałych bananów –ja dałam 3 banany
¼ szklanki kefiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka esencji waniliowej z prawdziwej wanilii
1-2 łyżki koniaku
1 ½ szklanki świeżej żurawiny
1 banan pokrojony w plastry

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Foremkę keksową posmarować tłuszczem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia .
Masło ubić z cukrem na krem ,pojedynczo dodać jajka , ubić .
Dodać rozgniecione banany ,kefir, wanilię , koniak ,ubić .
Wymieszać razem mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiane dodać do składników mokrych Na koniec dodać żurawiny (umyte i osuszone ,) oraz plasterki banana, delikatnie wymieszać .
Przełożyć ciasto do foremki ,piec przez 1 godzinę i 10 minut .Jeśli zbyt szybko się rumieni nakryć ciasto folią aluminiową .Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem ciasto.
Wyjąć z piekarnika ,zostawić na 15 minut w formie ,po tym czasie wyjąć studzić na kratce
* szklanka o pojemności 240-250 ml
Smacznego
jesie__051.jpg
 

Załączniki

  • jesie__049.jpg
    jesie__049.jpg
    763.3 KB · Wyświetleń: 1
  • jesie__051.jpg
    jesie__051.jpg
    799.8 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Malwunia

Member
Cze 8, 2008
138
0
0
piękne Margot!

zazdroszczę Ci tej świeżej żurawiny... suszona gotowana w wodzie mogłaby być?
jejciu banany i żurawiny, to byłby dla mnie zestaw doskonały...
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
Malwunia @ 6 Oct 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=759911piękne Margot!

zazdroszczę Ci tej świeżej żurawiny... suszona gotowana w wodzie mogłaby być?
jejciu banany i żurawiny, to byłby dla mnie zestaw doskonały...
Malwunia ,ja bym dała albo mrożone ,albo normalnie takie suszone bez gotowania

PS sama sobie zazdroszczę tej żurawiny
icon_wink.gif
 

asieja

Member
Kwi 22, 2008
800
0
0
Margot, pięknie wygląda to Twoje ciasto. uwielbiam banany, więc przepis brzmi strasznie kusząco. tylko ta żurawina.. kiedyś widziałam na targu jak ktoś sprzedawał taką świeżą i jeszcze nawet zastanawiałam się czym są te czerwone kuleczki. teraz już pewnie nie do dostania.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy