Ciasto bananowe

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Akulka podawała, w innym wątku ja również podawałam. Jednakże, podaję go w oddzielnym wątku, coby nie zaginął w odmętach dyskusji zapomnianych
fiesgrins.gif


Ciasto bananowe Magdaleny Bassett

110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
wymieszac lyzka, przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem
w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz,
a orzechy i rodzynki nie opadaja
na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett

A oto kilka zdjęć:




 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Lemino, co za zdjęcia.
mniam.gif
Dopiero teraz zauwazyłam ten wątek
icon_mrgreen.gif

Polecam ciacho
daumen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0

syso

Member
Gru 22, 2004
3,194
0
36
lemina @ 20 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=508641Uważam, że to ciasto zasługiwało na oddzielny wątek, ale chyba nie za bardzo jest popyt na nie... A szkoda...
Szkoda, szkoda, ciasto jest rzeczywiscie rewelacyjne, pieke je od lat, jest to ulubione ciasto mojego meza. Dla zachety napisze, ze jeszcze nigdy sie nie zdarzylo, zeby nie wyszlo. Zawsze uzywam przejrzalych bananow zgodnie z sugestia Magdy Bassett i ciasto ma bardzo ladny ciemny kolor
icon_biggrin.gif
 

Lirene

Member
Paź 20, 2005
263
0
0
Zrobiłam parę dni temu, rewelacyjne wyszło. Powtórka będzie na bank
daumen.gif
 

Załączniki

  • Obraz_026.jpg
    Obraz_026.jpg
    1 MB · Wyświetleń: 0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Lirene, bardzo apetycznie ci wyszło
mniam.gif
 

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
anbetung.gif
ja też zrobiłam !! i to już kilka razy!! mój mąż za nim szaleje!!
cvety.gif
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
ja sie tylko zapytam (bo robic i tak na pewno bede
icon_wink.gif
) czy Wy naprawde dajecie tyyle cukru?
 

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0
Daję tyle cukru, ile jest w przepisie. O ile pamiętam, to nie wydawało mi się za słodkie
icon_biggrin.gif


Wika: cieszę się, że smakuje.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
Nigdy w zyciu!
choc zdjecie Lirene pociagajace...

Takiego zakalca jak zyje nie pamietam.
Wydawalo mi sie podejrzane juz w trakcie mieszania cukru z olejem. Jakos tak bez sensu, ani nie rozpuscil sie, ani nie ukrecil na krem.....
moze dlatego, ze mierzylam szklankami i nie bardzo zwrocilam uwage, ze 110ml to nie jes 1/2 szkl.
A nawet 1/2 szkl to duzo na mniej niz 2 szkl maki...

troche pozniej...
Wiem! Eureka!
nie dodalam lyzeczki sody
fiesgrins.gif


hm... moze dam mu kiedys jeszcze szanse,
ale w/g mnie ten olej czuc w ciescie... Tluste jest. Czy konsystencja to zmieni?

w ogole fatalny dzien. Czekolada sie nie nadaje do rozpuszczenia na polewe
cry_1.gif

tak to bywa z soja zamiast mleka...

zdjecia nie zamieszcze. Jest jeden wielki zakalec w skorupce ciasta
icon_redface.gif
 

lemina

Member
Kwi 23, 2006
1,690
0
0

wika

Member
Cze 22, 2006
3,636
0
36
kermidt @ 1 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=530601Nigdy w zyciu!

Takiego zakalca jak zyje nie pamietam.
Wydawalo mi sie podejrzane juz w trakcie mieszania cukru z olejem. Jakos tak bez sensu, ani nie rozpuscil sie, ani nie ukrecil na krem.....
moze dlatego, ze mierzylam szklankami i nie bardzo zwrocilam uwage, ze 110ml to nie jes 1/2 szkl.
A nawet 1/2 szkl to duzo na mniej niz 2 szkl maki...

troche pozniej...
Wiem! Eureka!
nie dodalam lyzeczki sody
fiesgrins.gif
Nie rezygnuj!!
Ja robiłam już 3 razy za każdym razem wychodziło super!! Rodzinka zachwycona.
Tak więc spokojnie daj mu szansę uważam, że warto
icon_smile.gif

Co do swojego wykonania przyznaję się że mam tendencję do wrzucania zbyt dużej ilości orzechów i rodzynek i muszę trzymać w piekarniku trochę dłużej - ale i tak jest pyszne
lecker.gif

I poskanduję razem z leminą "daj mu szansę!! daj mu szansę!!"
 

mrs_koel

Member
Maj 28, 2007
7
0
0
Hmm... moje ciasto bananowe jest jakos dziwnie ciemne - wyglada jak czekoladowe, nie wiem dlaczego... ale jest pyszne.
 

Załączniki

  • PICT0756.JPG
    PICT0756.JPG
    655.1 KB · Wyświetleń: 0
  • PICT0761.JPG
    PICT0761.JPG
    608.5 KB · Wyświetleń: 0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy