Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto Beatka siostry Anastazji
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Dorotaxx" data-source="post: 688307" data-attributes="member: 7658"><p><u>Biszkopt jasny:</u></p><p></p><p><strong>6 jajek</strong></p><p><strong>1 szklanka cukru</strong></p><p><strong>1 szklanka mąki</strong></p><p><strong>1 łyżeczka proszku do pieczenia</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.</strong></p><p><strong>Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać</strong></p><p><strong>Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.</strong></p><p></p><p><u>Biszkopt ciemny:</u></p><p></p><p><strong>6 jajek</strong></p><p><strong>1 szklanka cukru</strong></p><p><strong>1 szklanka mąki</strong></p><p><strong>1 łyżeczka proszku do pieczenia</strong></p><p><strong>2 łyżki kakao</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka.</strong></p><p><strong>Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao ,lekko wymieszać</strong></p><p><strong>Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.</strong></p><p></p><p><u>Masa:</u></p><p></p><p><strong>1 litr mleka </strong></p><p><strong>1 szklanka cukru</strong></p><p><strong>3 łyżki mąki ziemniaczanej </strong></p><p><strong>4 łyżki mąki pszennej</strong></p><p><strong>1 budyń śmietankowy ( lub waniliowy )</strong></p><p><strong>1 cukier waniliowy </strong></p><p><strong>2 żółtka ( białka można dodać do biszkoptów) </strong></p><p><strong>kostka masła</strong></p><p><strong>kostka margaryny ,,Kaśki,,</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong>1 . W 1/4 litra mleka roztrzepać budyń, cukier waniliowy, mąke pszenną , mąke ziemniaczaną i żółtka.</strong></p><p><strong>2 .Reszte mleka zagotować z cukrem</strong></p><p><strong>3 .Do gotującego mleka wlać budyn ciągle mieszając, zagotować, </strong></p><p><strong>4 .Masło i margaryne utrzeć dodając przestudzony budyń.</strong></p><p><strong>5 . Krem podzielić na 2 większe części ( do przełozenia) i jedną mniejszą ( do posmarowania boków placka) </strong></p><p></p><p><u>Dodatkowo:</u> </p><p></p><p><strong>3 galaretki pomarańczowe</strong></p><p><strong>3 galaretki truskawkowe</strong></p><p><strong>zielone winogrona</strong></p><p><strong>duża puszka brzoskwiń</strong></p><p><strong>dobra czekolada mleczna ( polecam ,,Tatrzańską,, Wedla)</strong></p><p></p><p><u>Galaretki:</u></p><p></p><p><strong>3 galaretki pomarańczowe rozpuścić w litrze wody .</strong></p><p><strong>3 galaretki truskawkowe rozpuścić w litrze wody </strong></p><p></p><p></p><p><u>Wykonanie ciasta:</u></p><p></p><p><strong>W kakaowym biszkopcie , po upieczeniu i wystygnięciu wyciąć szklanką kółka </strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24399[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Na jasny biszkopt nałożyć jedną częśc kremu,na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu . W wolnych miejscach ułożyć winogrona , posypać pokrojona w kostke czekolade i zalać tężejącą pomarańczową galaretką </strong></p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24400[/ATTACH] [ATTACH=full]24401[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]24402[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Gdy galaretka całkowicie stężeje nałożyc 2 część kremu </strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24403[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Położyć ciemny biszkopt z otworami, w otwory włożyć połówki brzoskwiń</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24404[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Zalać teżejącą truskawkową galaretką .</strong></p><p><strong>Resztą masy posmarować boki .</strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]24405[/ATTACH] [ATTACH=full]24406[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]24407[/ATTACH] [ATTACH=full]24408[/ATTACH]</p><p></p><p></p><p><strong>Ciasto wychodzi bardzo duże. To na zdjeciu ma 10 cm. wysokości i sporo waży.</strong></p><p><strong>Do ciasta można dodać dowolne owoce. W sezonie proponuje truskawki .</strong></p><p><strong>Oryginalny przepis pochodzi z książki ,, 103 ciasta siostry Anastazji,,</strong></p><p><strong>Ja ten przepis troszke zmodyfikowałam.</strong></p><p></p><p><strong>Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy)</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Dorotaxx, post: 688307, member: 7658"] [U]Biszkopt jasny:[/U] [B]6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko wymieszać Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.[/B] [U]Biszkopt ciemny:[/U] [B]6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Białka ubić na sztywno, dodac cukier i żółtka. Dodac mąkę zmieszaną z proszkiem i kakao ,lekko wymieszać Piec. ok. 40 minut w temp. 180 st.[/B] [U]Masa:[/U] [B]1 litr mleka 1 szklanka cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej 1 budyń śmietankowy ( lub waniliowy ) 1 cukier waniliowy 2 żółtka ( białka można dodać do biszkoptów) kostka masła kostka margaryny ,,Kaśki,, 1 . W 1/4 litra mleka roztrzepać budyń, cukier waniliowy, mąke pszenną , mąke ziemniaczaną i żółtka. 2 .Reszte mleka zagotować z cukrem 3 .Do gotującego mleka wlać budyn ciągle mieszając, zagotować, 4 .Masło i margaryne utrzeć dodając przestudzony budyń. 5 . Krem podzielić na 2 większe części ( do przełozenia) i jedną mniejszą ( do posmarowania boków placka) [/B] [U]Dodatkowo:[/U] [B]3 galaretki pomarańczowe 3 galaretki truskawkowe zielone winogrona duża puszka brzoskwiń dobra czekolada mleczna ( polecam ,,Tatrzańską,, Wedla)[/B] [U]Galaretki:[/U] [B]3 galaretki pomarańczowe rozpuścić w litrze wody . 3 galaretki truskawkowe rozpuścić w litrze wody [/B] [U]Wykonanie ciasta:[/U] [B]W kakaowym biszkopcie , po upieczeniu i wystygnięciu wyciąć szklanką kółka [/B] [ATTACH=full]24399[/ATTACH] [B]Na jasny biszkopt nałożyć jedną częśc kremu,na masie ułożyć krążki z ciemnego biszkoptu . W wolnych miejscach ułożyć winogrona , posypać pokrojona w kostke czekolade i zalać tężejącą pomarańczową galaretką [/B] [ATTACH=full]24400[/ATTACH] [ATTACH=full]24401[/ATTACH] [ATTACH=full]24402[/ATTACH] [B]Gdy galaretka całkowicie stężeje nałożyc 2 część kremu [/B] [ATTACH=full]24403[/ATTACH] [B]Położyć ciemny biszkopt z otworami, w otwory włożyć połówki brzoskwiń[/B] [ATTACH=full]24404[/ATTACH] [B]Zalać teżejącą truskawkową galaretką . Resztą masy posmarować boki .[/B] [ATTACH=full]24405[/ATTACH] [ATTACH=full]24406[/ATTACH] [ATTACH=full]24407[/ATTACH] [ATTACH=full]24408[/ATTACH] [B]Ciasto wychodzi bardzo duże. To na zdjeciu ma 10 cm. wysokości i sporo waży. Do ciasta można dodać dowolne owoce. W sezonie proponuje truskawki . Oryginalny przepis pochodzi z książki ,, 103 ciasta siostry Anastazji,, Ja ten przepis troszke zmodyfikowałam.[/B] [B]Przepis jest na blache o wymiarach 20 cm. szerokości i 35 długości (mierząc dno formy)[/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto Beatka siostry Anastazji
Top
Bottom