Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto Buckle z czereśniami i morelami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1207564" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Ciasto Buckle z czereśniami i morelami</strong></p><p></p><p>Miękkie i wilgotne jak tort. Zamiast zwyczajowej kruszonki, płatki migdałów z trzcinowym cukrem.</p><p></p><p>Adaptacja Ilary przepisu z Eating Well:</p><p><a href="http://i-lara.livejournal.com/235158.html#cutid1" target="_blank">http://i-lara.livejournal.com/235158.html#cutid1</a></p><p></p><p>Pojemność szklanki - 240 ml (u mnie 250 ml)</p><p></p><p><strong>Składniki</strong> na tortownicę o śr. 23 - 24 cm:</p><p></p><p>1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki (u mnie pełnoziarnista Lubelli i orkiszowa)</p><p>2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>1/2 łyżeczki mielonego cynamonu</p><p>1/4 łyżeczki soli</p><p>1/2 szklanki niskotłuszczowego mleka</p><p>1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub niesłodzonego puree z jabłek</p><p>1/2 szklanki oleju rzepakowego</p><p>1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy)</p><p>1 duże jajko</p><p>1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej</p><p>1 1/2 szklanki wypestkowanych, pokrojonych na połówki czereśni</p><p>1 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę moreli</p><p>do posypania - 2 łyżki płatków migdałów, 1 łyżka cukru trzcinowego Demerara</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę lekko wysmarować masłem.</p><p>Z całkowitej ilości mąki odjąć dwie łyżki, odłożyć.</p><p>Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem i solą.</p><p>W drugiej misce ubić rózgą jajko z cukrem, wlać mleko, sok, olej, esencję waniliową; dokładnie wymieszać.</p><p>Wlać do mieszaniny suchych produktów, wymieszać.</p><p>Czereśnie i morele oprószyć odłożoną uprzednio mąką, dodać do ciasta i starannie, ale delikatnie wymieszać.</p><p>Przełożyć do formy, posypać płatkami migdałów wymieszanymi z cukrem. Piec do uzyskania złotego koloru około 40 - 50 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem - pudrem. </p><p></p><p><strong>Moja wersja:</strong></p><p>Zamiast czereśni i moreli dałam jedno duże jabłko, pokrojone w kosteczkę, oraz czerwony agrest i mirabelki z nalewki, </p><p>a oprócz soku - domowy estrakt pomarańczowy.</p><p></p><p>[ATTACH=full]68657[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]68658[/ATTACH]</p><p></p><p>[ATTACH=full]68659[/ATTACH]</p><p></p><p>Pyszne!!!</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1207564, member: 1024"] [B]Ciasto Buckle z czereśniami i morelami[/B] Miękkie i wilgotne jak tort. Zamiast zwyczajowej kruszonki, płatki migdałów z trzcinowym cukrem. Adaptacja Ilary przepisu z Eating Well: [URL="http://i-lara.livejournal.com/235158.html#cutid1"]http://i-lara.livejournal.com/235158.html#cutid1[/URL] Pojemność szklanki - 240 ml (u mnie 250 ml) [B]Składniki[/B] na tortownicę o śr. 23 - 24 cm: 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki (u mnie pełnoziarnista Lubelli i orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 1/2 szklanki niskotłuszczowego mleka 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub niesłodzonego puree z jabłek 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru (u mnie trzcinowy) 1 duże jajko 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej 1 1/2 szklanki wypestkowanych, pokrojonych na połówki czereśni 1 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę moreli do posypania - 2 łyżki płatków migdałów, 1 łyżka cukru trzcinowego Demerara [B]Wykonanie:[/B] Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, tortownicę lekko wysmarować masłem. Z całkowitej ilości mąki odjąć dwie łyżki, odłożyć. Pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem, cynamonem i solą. W drugiej misce ubić rózgą jajko z cukrem, wlać mleko, sok, olej, esencję waniliową; dokładnie wymieszać. Wlać do mieszaniny suchych produktów, wymieszać. Czereśnie i morele oprószyć odłożoną uprzednio mąką, dodać do ciasta i starannie, ale delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy, posypać płatkami migdałów wymieszanymi z cukrem. Piec do uzyskania złotego koloru około 40 - 50 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem - pudrem. [B]Moja wersja:[/B] Zamiast czereśni i moreli dałam jedno duże jabłko, pokrojone w kosteczkę, oraz czerwony agrest i mirabelki z nalewki, a oprócz soku - domowy estrakt pomarańczowy. [ATTACH=full]68657[/ATTACH] [ATTACH=full]68658[/ATTACH] [ATTACH=full]68659[/ATTACH] Pyszne!!! [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Ciasto Buckle z czereśniami i morelami
Top
Bottom